Байер Леверкузен загуби от Борусия Дортмунд с 0:1 в постното дерби от 22-ия кръг на германската Бундеслига, състояло се на стадион "БайАрена".

Двата отбора изиграха изключително слабо първо полувреме, в което не създадоха нито една интересна голова ситуация. Едва секунди преди паузата Пиер-Емерик Обамеянг остана случайно на добра позиция, но би много слабо в аут.

Влезлият като резерва на почивката Марко Ройс беше с основна заслуга за откриването на резултата, подавайки за Ерик Дурм вляво. Бекът намери Обамеянг на празна врата и габонецът най-после се разписа при гостуване.

Почти веднага след това реферът Феликс Цвайер се разсърди и прибра двата отбора в съблекалните, защото наставникът на Байер Роджър Шмидт отказа да напусне треньорската зона, за да се качи на трибуните. Двата тима останаха там десетина минути, след което доиграха мача.

Дортмунд събра 51 точки на второто място и вече води с 15 на третия Херта. Байер Леврекузен е четвърти с 35 пункта.


Още в самото начало Щефан Кислинг се сблъска със Свен Бендер при борба за висока топка и играта беше прекратена за известно време, докато нападателят получава медицинска помощ, за да може да продължи участието си в мача.

Гостите бяха малко по-активни, но не успяваха да проявят креативност и се ограничаваха с безобидни центрирания по земя към наказателното поле на своя добре организиран в отбрана опонент.

Играта беше изключително накъсана и нито един от двата отбора не можеше да създаде смислена атака, с която да постави под натиск дефанзивния вал на своя съперник. Преди да измине половин час игра Мхитарян пусна скрит пас за Обамеянг, но той беше блокиран с тяло от Та.

Все пак в добавената част на първото полувреме се стигна до чисто голово положение. Пулишич пресече неуспешен шут и подаде вляво за Пиер-Емерик Обамеянг, който изигра ситуацията като бранител... Футболист №1 на Африка и доскорошен водещ реализатор в Бундеслигата беше оставен напълно непокрит, но от удобна позиция стреля разочароващо покрай лявата греда.

В началото на второто полувреме влезлият като резерва Марко Ройс беше на крачка до топката след пас на Обамеянг, но Лено излезе и улови. На отсрещната врата пък Чичарито пусна хитро с пета за Белараби, но неговият удар беше блокиран.

В средата на второто полувреме Борусия Дортмунд откри резултата при първата отлична контраатака в целия мач. Ерик Дурм получи леко вляво в наказателното поле от Ройс и подаде вдясно за свободния Обамеянг, който вкара на празна врата.

Малко след това се стигна до любопитен момент: реферът Цвайер се прибра в съблекалнята със своите помощници и временно прекрати мача, защото наставникът на Байер Роджър Шмидт е отказал да напусне треньорската зона и да се качи на трибуните. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/r2dtBn9f9vE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Двайсетина минути преди края на редовното време домакините имаха претенции за дузпа, защото Сократис докосна топката с ръка в пеналта. След това Чичарито не успя да засече при удар с глава на Кислинг.

В 87-ата минута Марко Ройс остана сам срещу Лено, но стреля право в тялото му, вместо да го преодолее, или да пусне вдясно за Обамеянг.

Хавиер Ернандес пропусна страхотна възможност след пас на Белараби в първата от трите добавени минути на редовното време. Мексиканецът получи в наказателното поле, обърна си и стреля, но в аут.


Байер Леверкузен -  Борусия Дортмунд 0:1

0:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 64'

 

Леверкузен: Лено, Топрак (Кириакос - 46'), Та, Йедвай (Хилберт - 57'), Вендел, Крамер, Кампъл (Рамальо - 46'), Белараби, Мехмеди, Кислинг, Чичарито

Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Сократис (Суботич - 77'), Дурм, Пишчек, Гинтер, Бендер (Вайгъл - 69'), Ляйтнер, Пулишич (Ройс - 46'), Мхитарян, Обамеянг