Борусия Дортмунд удари Порто с 1:0 и в 1/16-финален мач-реванш от Лига Европа, игран на стадион "Ещадио до Драгао". Така рурци се класират напред с общ резултат 3:0.

"Жълто-черните" ликвидираха интригата още в средата на първото полувреме, когато Икер Касияс си вкара автогол след непростим пропуск отблизо на останалия в положение на немаркирана засада Пиер-Емерик Обамеянг. 

През второто полувреме бяха отменени два гола за Борусия. При първия от тях Обамеянг се намираше зад гърба на защитата, но при втория Кагава беше на една линия със защитата, преди да подаде на Мхитарян.

Към края на мача бяха нацелени и две греди. Брахими можеше да изравни за домакините, но уцели напречната греда, а малко след това шут на Мхитарян намери десния страничен стълб.


Домакините се опитаха да наложат високо темпо още от самото начало, но шутът на Невес прелетя доста високо. На отсрещната врата Хенрих Мхитарян имаше претенции за дузпа заради игра с ръка в наказателното поле, но не последва сигнал от рефера.

Последваха скучни минути, в които и двата отбора не направиха нищо съществено, залагайки на добре организирани дефанзивни действия.

В средата на първото полувреме Илкай Гюндоган подаде на Мхитарян, който центрира меко в наказателното поле за Марко Ройс. Германецът стреля от въздуха и Икер Касияс спаси, а останалият напълно непокрит Пиер-Емерик Обамеянг нацели напречната греда при опит за добавка отблизо. Кълбото се отби в гредата, рикошира в тялото на Касияс и влетя в мрежата... А повторенията показаха, че габонецът се намира в засада преди изстрела си.

Порто очевидно беше шокиран от попадението на своя противник, което означаваше, че домакините се нуждаят от поне четири гола, за да продължат напред. Абубакар стреля оптимистично по диагонала, но над вратата. Пет минути преди паузата Евандро навърза трима играчи на Борусия и стреля технично, но покрай лявата греда.

В 42-та минута вратарят на германците Роман Бюрки спаси сигурен гол. Той се разтегна максимално към левия си ъгъл и успя да отбие с една ръка удара с глава на Варела. На отсрещната врата Марсел Шмелцер би силно, но неточно.

Десетина минути след подновяването на играта Марега центрира отдясно в малкото наказателно поле, където Суботич увисна и позволи на Абубакар да засече с петичка, но Роман Бюрки внимаваше.

В средата на второто полувреме Пиер-Емерик Обамеянг получи от Мхитарян в назателното поле и реализира със страхотен шут по диагонала, но този път съдийската бригада маркира тънката засада. Последва неточен удар от воле на Шахин.

Близо четвърт час преди края на редовното време влезлият като резерва Сук стреля в тялото на Бюрки от малък ъгъл. Малко след това Мхитарян вкара топката във вратата на домакините, но бе отсъдена спорна засада на Кагава.

В 87-ата минута резервата Брахими се озова на отлична позиция, но разтресе напречната греда с мощен удар от десетина метра.

В последната минута на редовното време и гостите нацелиха гредата. Обамеянг пусна за Мхитарян, който стреля по диагонала, но уцели десния страничен стълб!

 

Порто  - Борусия Дортмунд 0:1

0:1 Икер Касияс - 23', автогол

 

Порто:  Касияс, Маркано, Лаюн, Перейра, Анхел, Невес, Данило, Евандро (Ерера - 71'), Варела (Брахими - 66'), Марега, Абубакар (Сук - 56')

Дортмунд: Бюрки, Хумелс (Суботич - 46'), Бендер, Шмелцер, Гинтер, Вайгъл, Гюндоган (Шахин - 46'), Кагава, Мхитарян, Ройс, Обамеянг