Борусия Дортмунд обърна Хофенхайм в края, постигайки успех с 3:1 мач от 23-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Момчетата на 28-годишния треньор Юлиан Нагелсман изиграха страхотен мач и откриха резултата в средата на първото полувреме, когато се разписа рожденикът Себастиан Руди.

Едва малко преди паузата Марко Ройс отправи опасен снаряд от пряк свободен удар, но Бауман спаси, а точно след почивката Илкай Гюндоган нацели страничната греда.

Преди да измине час игра Руди получи директен червен картон и остави своя тим с човек по-малко. Натискът на Борусия даде резултат в 80-ата минута, в която Мхитарян изравни с техничен удар по земя.

Пет минути по-късно "жълто-черните" сътвориха пълен обрат благодарение на резервата Адриан Рамос, който засече с глава центрирането на Лукаш Пишчек. В добавеното време Обамеянг сложи точка на спора с гол на празна врата.

Така Борусия събра 54 точки и остана на осем зад лидера Байерн Мюнхен. Хофенхайм е предпоследен с 18 пункта.


Преди да изминат десетина минути игра пред домакините се откри отлична ситуация, която обаче беше опропастена от голямата звезда на тима Марко Ройс. Той беше намерен с прекрасен дълъг пас, но не си спря добре и топката беше изчистена пред погледа му.

Малко след това Марко Ут се озова очи в очи с вратаря на "жълто-черните" Роман Бюрки, който следеше внимателно играта и поправи груба грешка на дефанзивния вал пред него.

В средата на първото полувреме гостите откриха резултата като на шега. Кевин Фоланд отправи доста оптимистичен удар извън наказателното поле, насочен право в обсега на Бюрки. Стражът на Борусия отрази, но изби право в краката на останалия сам Себастиан Руди, който си направи чудесен подарък за рождения ден.

Преди да измине половин час игра Хофе можеше да удвои аванса си след бърза контраатака. Мхитарян загуби топката и тя беше доставена за Фоланд в наказателното поле на домакините. Той се завъртя и шутира, но Бюрки изкупи вината си с великолепно спасяване. 

Играта на рурци не се получаваше, като те не можеха да стигнат до нито една реална опасност. Хенрих Мхитарян стреля мощно от дистанция, но в тялото на противников футболист. Едва в 43-ата минута Марко Ройс завъртя топката майсторски от пряк свободен удар, но Бауман спаси.

Веднага след подновяването на играта влезлият като резерва Илкай Гюндоган навърза няколко бранители, навлезе в наказателното поле и шутира мощно с левачката, но нацели левия страничен стълб! Ройс опита добавка отблизо, но стреля над целта!

Преди да измине един час игра голмайсторът в мача Руди развали празника си, защото получи директен червен картон заради фаул отзад срещу откъсващия се на добра позиция Обамеянг.

Нури Шахин отправи точен, но сравнително слаб удар извън наказателното поле, а след това Лукаш Пишчек шутира неточно. Последваха точни удари на Пишчек и Гюндоган, но Бауман се намеси блестящо.

Десетина минути преди края на редовното време Борусия изпълни корнер, точно след като не получи исканата за игра с ръка в пеналта дузпа. Гюндоган подаде за Мхитарян, който стреля технично по земя в долния десен ъгъл и този път Бауман най-после беше преодолян.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WVq-5ZOrBSU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В 85-ата минута Борусия сътвори пълен обрат. Лукаш Пишчек догони топката и центрира почти от аутлинията. Влезлият като резерва Адриан Рамос се извиси над всички и реализира по страхотен начин с глава за пълния обрат.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hEziFOV_w8s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Малко след това Пиер-Емерик Обамеянг можеше да сложи точка на спора, но не успя да засече по най-добрия начин прострелното центриране на Марко Ройс отдясно.

В 92-ата минута обаче всичко свърши. Хенрих Мхитарян получи отляво и макар да остана срещу Бауман, не се полакоми. Арменецът пусна вдясно за Обамеянг, който вкара на празна врата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3UZx-6REQ0U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Борусия Дортмунд - Хофенхайм 3:1

0:1 Себастиан Руди - 25'
1:1 Хенрих Мхитарян - 80'
2:1 Адриан Рамос - 85'
3:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 92'

 

Директен червен картон: Руди (Хофенхайм) - 58'


Борусия Дортмунд:  Бюрки, Суботич, Бендер, Шмелцер, Пишчек, Вайгъл (Рамос - 74'), Шахин (Ляйтнер - 74'), Кагава (Гюндоган - 46'), Мхитарян, Ройс, Обамеянг 

Хофенхайм: Бауман, Бичакчич, Шер, Зюле, Щробъл, Кадерабек, Толян, Амири (Полански - 63'), Ут (Швеглер - 86'), Руди, Фоланд (Хамад - 72')