"Влез и покажи на света, че си по-добър от Меси". С тези думи резервата Марио Гьотце беше надъхан от селекционера на Германия Йоахим Льов преди влизането си в игра на финала на Мондиал 2014 срещу Аржентина в 88-ата минута.

Очевидно Йоги беше напипал правилната точка, която да погъделичка Егото на Супер Марио, защото след неговия гол в 113-ата минута Бундестимът стана световен шампион за четвърти път в историята си, а намиращият се на върха на славата си Гьотце моментално се превърна в национален герой на всички германци. Той беше принцът в една красива приказка, чийто край не се виждаше.

Близо четири години по-късно ситуацията изглежда коренно различна за идола на германците. Той вече не играе за хегемона Байерн Мюнхен, връщайки се с подвита опашка в Дортмунд. Откъдето избяга, макар да беше обещал няколко месеца преди преминаването си при баварците (през пролетта на 2013 година), че остава в Борусия.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1QJ6P8Yxil4" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Заради проблемите с обмяната на веществата и множеството мускулни травми, големият талант загуби позиции и в националния отбор. Логично Льов не го извика за проверките с боен привкус срещу "големите акули" Испания и Бразилия. А това беше ясен знак, че Гьотце може дори да пропусне световното в Русия.

Благодарение на него Германия ще лети за Русия като световен шампион и Льов едва ли ще забрави това. Както и факта, че Марио дълго време минаваше за един от любимците му. Ако специалистът се довери на вътрешното си усещане и обърне внимание на заслугите за отбора, Марио ще има гарантирано място в самолета.

След 48 дни обаче Льов ще трябва да вземе най-доброто решение за Маншафта, номинирайки играчите за Мондиала. Към момента Гьотце не се намира в добра позиция, защото наскоро получи критики от временния треньор на Борусия Дортмунд Петер Щьогер. 

И това не беше добър знак - уволнен от доскоро слабак №1 в Бундеслигата Кьолн анонимен австриец, който не знае дали ще продължи да води Борусия, си позволи да критикува националния герой на всички германци.

"Благодаря на треньора, че разкрива слабостите ми", бяха донякъде ироничните думи на Гьотце след публичната критика на Щьогер. От върха на световния връх през 2014 година, реещ се из облаците на футболния свят в Бразилия, Марио предприе едно стремглаво спускане към нищото.

В неговото издигане до Докоснат от Бога след световното в Бразилия роля имаха медиите. Същите тези медии, които сега не спират да го критикуват. А истината навярно е някъде по средата - талантливият Марио нито беше чак толкова добър и в пика си (все пак беше сравняван с Меси и Роналдо - Феномена), нито е чак толкова зле в момента, когато играе за навярно най-слабия състав на Борусия Дортмунд за последните две петилетки.

Човек е такъв, каквито са приятелите му. Едно е твои приятели да бъдат Матс Хумелс, Роберт Левандовски, Илкай Гюндоган, Мануел Нойер и Филип Лам, съвсем друго е да държиш ниво със Сократис, Йомер Топрак, Нури Шахин, Роман Бюрки, Марсел Шмелцер и други футболни карикатури.

В момента Марио се бори с два проблема - той очевидно не е в добра форма (прекалено е бавен и няма острота в играта), а за капак има жестока конкуренция в националния отбор. На почти всеки пост той се явява едва трети избор за Льов. А Йоги разчита изключително много на своя нюх, дори когато не търси "знаци" с бъркане в носа. И ако бъде натиснат от медиите, селекционерът на световния шампион може да прибегне до "отрязване опашката на гущера", за да спаси самия гущер.


Друми Георгиев, Gol.bg