Бъдещето на капитана на Борусия Дортмунд Марсел Шмелцер е неясно, след като без негово участие отборът разби Байер Леверкузен с 4:0 в директен спор за третото място.

Интересното е, че седмица по-рано бекът беше сред главните виновници за поражението с 0:2 от Шалке в Рурското дерби. Първият гол за "миньорите" падна именно след негова грешка в центъра на терена.

Шмелцер беше определен от куп медии като "жертвено агне" за агонизиращо слабия Дортмунд, но пък без него отборът изигра един от най-силните си мачове през сезона. Свърши ли ерата на Марсел на стадион "Сигнал Идуна Парк", или той ще "надживее" във футболно отношение още един треньор в лицето на Петер Щьогер?

Точно Шмелцер беше сочен за един от инициаторите за уволнението на предишния наставник Томас Тухел, който влезе в конфликт с изпълнителния директор Ханс-Йоахим Вацке. Последният имаше нужда от негативното отношение на тарторите в отбора срещу Томас, за да го уволни. И бекът му предложи главата на Тухел на тепсия с поредица от коментари срещу наставника си. 

Един от тях дойде след решението на Тухел да остави Нури Шахин извън групата на Борусия за финала на Купата на Германия срещу Айнтрахт Франкфурт. Дни по-късно се видя, че капитанът има тежест в съблекалнята, защото Вацке уволни Тухел, въпреки спечеления трофей.

В анкета на вестник "Рурнахрихтен", в която участваха над 20 000 души, само 20% от феновете са изразили подкрепа за Шмелцер. 

Петер Щьогер обясни решението си да извади Шмелцер от групата с думите, че той не е играл на високо ниво в последните мачове. Спортният директор Михаел Цорк увери, че бекът остава капитан на отбора и занапред.

"Ако отборът продължи да играе така, както срещу Байер, на Марсел няма да му бъде лесно", обясни Щьогер. Босовете вече заговориха, че през лятото се задава масова чистка. Дали тя ще засегне и един от най-опитните в отбора, който носи екипа на Борусия от 2005 година насам?

Шмелцер публично минава за "ухо" на шефовете и поради тази причина е малко вероятно да бъде разкаран през лятото. Не е сигурно обаче дали босовете няма да се огънат, ако това е желанието на новия треньор. Ако въпросният специалист (Петер Щьогер или някой друг) държи на авторитета си и иска да държи нещата под контрол, със сигурност няма да остави в съблекалнята "гнилите ябълки", които да бутат стола му при първите сътресения в спортно-технически план.