Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Днес ще ви представим големия триумф на Интер през 2010 година, когато отборът надви на финала Байерн Мюнхен с 2:0 и се окичи с трофея от Шампионската лига.

Ето и какво точно се случи на 22-и май 2010 година.

Грандът от Милано спечели исторически требъл през този сезон след като спечели Серия А, Купата на Италия и Шампионската лига. Това е трета европейска клубна титла за Интер и първа от 45 години насам, а за Жозе Моуриньо титлата е втора, след победата през 2004г с "Порто".

Първата опасност в срещата бе създадена от Байерн - в 10-ата минута на срещата Ариен Робен проби по десния фланг и подаде към Ивица Олич, но ударът на хърватина не бе точен. в 16-ата минута Майкон спря с ръка една топка в наказателното поле, но съдията Хауърд Уеб прецени, че не е действал умишлено.

В 35-ата минута Диего Милито свали с глава дълга топка от своя вратар на Уесли Снайдер, който на свой ред майсторски го изведе сам срещу Бут и аржентинецът хладнокръвно откри резултата. В 43-ата минута голмайсторът Милито на свой ред изведе Снайдер сам срещу германския страж, но холандеца стреля право в ръцете му.

През второто полувреме футболистите на Луис Ван Гаал заиграха по-активно в офанзивен план и още в 46-ата минута Алтинтоп изведе младия Томас Мюлер сам срещу Жулио Сезар, но той стреля в краката на вратаря. Минута по-късно Пандев пропиля страхотен шанс пред вратата на Бут.

В 70-ата минута при една контраатака Милито нахлу от ляво в полето на Байерн, финтира Ван Буйтен и с диагонален удар от десетина метра удвои преднината на тима си и оформи крайното 2:0 в срещата.

До края на срещата баварците дадоха всичко от себе си за да обърнат мача, но "Интер" игра дисциплинирано по всички линии и се справи с няколко опасни нахлувания на Робен и Лам в наказателното поле.

БАЙЕРН МЮНХЕН - ИНТЕР 0:2
0:1 Милито 35'
0:2 Милито 70'

БАЙЕРН: Бут, Лам, Ван Буйтен, Демикелис, Бадщубер, Ван Бомел, Швайнщайгер, Робен, Мюлер, Алтънтоп (63 - Клозе), Олич (74 - Гомес)

ИНТЕР: Сезар, Майкон, Лусио, Самуел, Киву (68 - Станкович), Санети, Камбиасо, Снайдер, Ето'о, Милито (90+2 - Матераци), Пандев (79 - Мунтари)

Играч на мача според УЕФА: Диего Милито
Играч на мача според феновете: Уесли Снайдер

Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид
Зрители: 73,170 хиляди 
Рефер: Хауърд Уеб (Англия)

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_OSAtdOE75g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>