Ювентус и Байерн Мюнхен изиграха феноменален първи мач от осминафиналите на Шампионска лига в Торино, който завърши 2:2

През първото полувреме и в началото на второто баварците имаха смазващо надмощие над "старата госпожа" и взеха комфортен аванс от 2:0 с голове на Томас Мюлер и Ариен Робен в 55-ата минута. След попадението на холандеца обаче домакините погледнаха по-смело в атака и хвърлиха в екстаз тифозите си с точни изстрели на Пауло Дибала и Стефано Стураро. Така германците остават фаворити преди реванша на "Алианц Арена", благодарение на двата си гола на чужд терен, но италианците показаха, че няма да се дадат без битка.

Треньорът на "бианконерите" Макс Алегри заложи от 1-ата минута на възстановения от контузия Марио Манджукич, който си партнираше с Пауло Дибала в предни позиции. Хърватският национал беше предпочетен пред Алваро Мората, докато при останалите избраници на тактика от Ливорно нямаше изненади.

Наставникът на баварците Пеп Гуардиола пък избра за двойка централни защитници опорния халф Джошуа Кимих и крайния бранител Давид Алаба, в единайсеторката попадна и бившият халф на Юве Артуро Видал.


Още в 1-ата минута пред Манджукич се откри възможност да вкара. Той получи дълъг пас, напредна и вместо да стигне до наказателното поле, реши да стреля отдалеч, но твърде слабо и по никакъв начин не затрудни Мануел Нойер. Гостите отговориха 120 секунди по-късно със страхотно воле на Видал, което беше парирано от Джанлуиджи Буфон.

В следващите минути Юве се затвори в глуха защита и позволяваше на баварците да правят атаки с много подавания. В 12-ата "старата госпожа" организира контра, при която Пол Погба беше фаулиран, но съдията Мартин Аткинсън пусна авантаж. Топката стигна Дибала, който центрира в наказателното поле и Манджукич засече, но не намери целта.

Байерн обаче не се стресна и малко по-късно изпусна златен шанс да поведе. Филип Лам с едно докосване намери Роберт Левандовски в наказателното поле, който пропусна за Томас Мюлер. Нападателят овладя на 2 м пред вратата, Буфон вече беше паднал на земята и вместо да скъса мрежата, германецът буквално подари кълбото на Леонардо Бонучи, който изчисти.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/W4h1XWMlCN0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В 22-ата минута Ариен Робен получи на ъгъла на наказателното поле и отправи истински снаряд, който мина на сантиметри над напречната греда. Германците продължиха с тоталната си доминация насред Торино и след половин час игра Хуан Бернат шутира коварно, но Буфон беше на мястото си и изби. Минути по-късно Тиаго Алкантара центрира от фаул, Левандовски беше изпуснат и засече с глава, но не затрудни капитана на домакините.

Така се стигна до 43-ата минута, когато логичното се случи и Байерн нанесе своя удар. Робен проби отдясно, центрира на далечната греда, където Коста с едно докосване намери Мюлер на точката за дузпата и нападателят този път не сбърка – 1:0!

Второто полувреме започна, както мина първото – с натиск на "червените" и в 50-ата минута Алаба стреля от далеч, но малко над целта. 5 минути по-късно Байерн окончателно уби интригата. Тогава гостите организираха контра, при която Левандовски овладя, намери Робен, който със запазената си марка – финтове и безпощаден удар с левия, прати кълбото силно до далечната греда, с което матира Буфон за 2:0.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/B27zBj1Df8A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След малко повече от час игра Дибала все пак върна надеждите на "старата госпожа". Куадрадо направи поредния си грешен пас, Кимих обаче сбърка и подари топката на Манджукич, той изведе Дибала сам срещу Нойер и аржентинецът не сбърка, за да намали изоставането на 1:2.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_C_0r_Ozoc0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Голът подейства като допинг за Юве и 3 минути по-късно Манджукич проби и намери Куадрадо, който стреля точно под горната греда, но Нойер изби в корнер. След неготово изпълнение защитата на Байерн изчисти, кълбото стигна до Погба, който обаче шутира в аут.

Така се стигна до 77-ата минута, когато драмата стана пълна, след като двете резерви на домакините Алваро Мората и Стефано Стураро изработиха гола за 2:2. Нападателят намери италианеца на границата на наказателното поле, Кимих изпусна халфа и той с удар под гредата матира Нойер за 2:2!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sn16xr4SQ50" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

До края не падна нов гол и първият мач завърши без победител.

Ювентус – Байерн 2:2

Голмайстори:

0:1 Мюлер (43)
0:2 Робен (55)
1:2 Дибала (63)
2:2 Стураро (77)

Ювентус: Буфон, Евра, Бонучи, Бардзали, Лихтщайнер, Куадрадо, Кедира (68-Стураро), Маркизио (46-Ернанес), Погба, Дибала (75-Дибала), Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Байерн: Нойер, Бернат (74-Бенатия), Алаба, Кимих, Лам, Видал, Коста (84-Рибери), Алкантара, Мюлер, Робен, Левандовски
Треньор: Пеп Гуардиола

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)
Жълти картони: Мората (Ювентус) Коста, Левандовски, Видал (Байерн)