Европейската футболна централа обяви някои големи промени в Шампионска лига, Лига Европа и Суперкупата на Стария континент, които ще влязат в сила от следващия сезон 2018/19.

Една от най-значимите е въвеждането на четвърта смяна, от която треньорите ще могат да се възползват в плейофите при продължения от 30 минути. Освен това групата на отборите за решаващите мачове се увеличава от 18 на 23 футболисти, което означава по-дълга скамейка.

УЕФА потвърди и промяната в началните часове на срещите, за които Gol.bg вече писа. Повечето мачове ще стартират от 22.00 ч. наше време, в груповата фаза ще има по два сблъсъка във вторник и сряда от 19.55 ч. Всички двубои от последния кръг ще се играят по едно и също време, както е на световните и европейските първенства.

До 1/8-финалите в Лига Европа мачовете ще започват в 19.55 ч. и 22.00 ч. а след това всички ще са от 22.00 ч. Също така след края на груповата фаза двата турнира, отборите ще могат да картотекират по трима нови състезатели без всякакви ограничения.

Това означава, че футболист ще може да играе в Шампионска лига за новия си отбор, ако през есента е носил екипа в надпреварата на друг тим. Именно това правило спираше големите трансфери през януари и в момента Барселона не може да използва Филипе Коутиньо.

Отбор, спечелил три пъти поред Лига Европа или триумфирал над пет пъти в надпреварата (б.р. - в това число и Купата на УЕФА), ще може да играе със специална емблема на екипите си. В момента с това постижение може да се похвали единствено Севиля.