Ливърпул се класира за финала в Шампионска лига, въпреки че загуби с 2:4 гостуването си на Рома.

Така с общ резултат 7:6 мърсисайдци ще срещнат Реал Мадрид в директен спор за Ушатата, като големият мач ще се играе на 26 май в Киев.

Сблъсъкът на "Олимпико" оправда очакванията за зрелище и много голове. Англичаните на два пъти повеждаха чрез Садио Мане (9) и Жоржиньо Вайналдум (25), но "вълците" не се предаваха и изравняваха чрез автогола на Джеймс Милнър (15) и попадение на Един Джеко (52). В 86-ата минута Раджа Наинголан се разписа за 3:2, а в продължението отново той беше точен за 4:2 от дузпа, но време за повече нямаше.

Реал (12) и Ливърпул (5), които имат общо 17 трофея в КЕШ/ШЛ, ще играят финал помежду си едва за втори път. Първият датира от 1981 г., когато в Париж англичаните печелят с 1:0.


Рома нямаше друг избор и започна мача много агресивно. Още преди да е изтекла и минута игра Стефан Ел Шааруи с техничен пас намери Един Джеко, който обаче не успя да засече добре с глава. После босненецът овладя на аутлинията и центрира успоредно на вратата, но там нямаше кой да направи решаващата добавка.

По-късно далечен удар на Лоренцо Пелегрини не попадна в целта. Ливърпул откри резултата при първата си възможност. Раджа Наинголан сбърка при изнасянето, Роберто Фирмино изведе Садио Мане с подаване вляво и сенегалската звезда прониза Алисон за 1:0!

Голът не спря устрема на "вълците" и те продължиха да хвърлят всички сили в атаката. Опитите им се увенчаха с успех в 15-ата минута. Тогава Ел Шаарауи прати кълбото пред вратата, Деян Ловрен изчисти, но в гърба на Джеймс Милнър и след получилия се рикошет резултатът беше изравнен с автогол на опитния англичанин – 1:1!

След това мачът стана много открит и в средата на полувремето Андрю Робъртсън преодоля Алесандро Флоренци на скорост по левия фланг и намери Мане, но Алисон изби в корнер. След неговото изпълнение гостите отново поведоха. Получи се кратко разбъркване, при което Жоржиньо Вайналдум беше изпуснат и с глава прехвърли бразилския страж за 2:1!

Римляните продължиха да натискат и по-късно изстрел на Ел Шааруи се отби в лявата греда. До края на полувремето шут на Флоренци от движение не попадна в целта. В 50-ата минута Джеко беше изведен сам срещу Лорис Каруис, който го повали в наказателното поле. Съдиите обаче маркираха засада.


В 52-ата минута резултатът отново беше изравнен. Трент Александър-Арнолд сбърка, Ел Шааруи открадна топката и стреля мощно. Кариус изби право при Джеко, който овладя с левия крак и с десния прати кълбото неспасяемо в далечния ъгъл за 2:2! Рома продължи да хвърля всички сили в атака в търсене на знаменит обрат и стигна до няколко нелоши положения, които бяха опропастени.

Първо Джеко засече с глава от трудно положение в аут, по-късно резервата Дженгиз Юндер беше изведен с дълъг пас, изпревари Робъртсън, но не успя да стреля от движение. После домакините имаха основателни претенции за дузпа, след като удар на Юндер се отби в ръката на Александър-Арнолд, но съдиите останаха безмълвни.
В 66-ата минута "вълците" имаха златен шанс да поведат. Джеко беше изведен на чиста позиция, завъртя се и стреля в аут. През това време защитата на Ливърпул спря да играе, защото имаше претенции за засада. Мърсисайдцци отговориха малко след това с удар на Фирмино, който Алисон изби с крак.

В 86-ата минута Наинголан с великолепен изстрел се разписа, но беше твърде късно, освен за престижна победа на италианците. В продължението Рагнар Клаван игра с ръка и реферът отсъди дузпа, от която Наинголан отново вкара за 4:2! Веднага след нея обаче дойде последният съдийски сигнал и Ливърпул се класира на финал. 

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/OhhCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Рома - Ливърпул 4:2 (6:7 общ резултат)
 

Голмайстори: 0:1 Мане (9), 1:1 Милнър (15-авт), 1:2 Вайналдум (26), 2:2 Джеко (52), 4:2 Наинголан (86, 90-д)

Рома: Алисон; Флоренци, Манолас, Фасио, Коларов; Пелегрини (53-Юндер), Наинголан, Де Роси (69-Гуналом): Ел Шаарауи, (75-Антонучи) Джеко, Шик
Треньор: Еузебио Ди Франческо

Ливърпул: Кариус; Арнолд (90-Клайн), Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън; Милнър, Хендерсън, Вайналдум; Мане (83-Клаван), Фирмино (87-Соланке), Салах
Мениджър: Юрген Клоп

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Дамир Скомина
Жълти картони: Флоренци (Рома); Ловрен, Соланке (Ливърпул)

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/dhhCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/df0ob6T4E7I" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>