Накрая железните германци плачеха, а сълзите им обилно напоиха "Сантиаго Бернабеу". И имаше защо. Да не се класираш на финал за Шампионска лига" е тежко. А както се случи на Байерн, е три пъти по-тежко. След такъв мач няма как да не съжаляваш, че Юп Хайнкес напуска футбола след края на сезона.


Има обаче едно нещо в света, което сякаш е постоянно и никога няма да изчезне. Късметът на Реал Мадрид в Шампионска лига при Зинедин Зидан. Да се спасиш в последния миг при депресиращо състояние, в което си изпаднал при 0:3 срещу Ювентус и очертаващите се продължения. Да победиш 2:1 като гост Байерн Мюнхен, без това да има нищо общо със справедливостта. Но реваншът на "Бернабеу" надхвърли всичко.


При ударите 9:20, при точните 3:8, при корнерите 6:11. При притежанието на топката – 43% срещу 57%. Превъзходството на Байерн в баланса, зрелищността и интелектът дори не се побират в конкретните цифри – толкова бе голямо. Във всичко, с изключение на вратаря.

Кимих вкара втори път след Мюнхен, когато отборите току-що бяха излезли на терена. Бързо върнатото попадение на Бензема с нищо не спря баварския бунт. Гостите изтормозиха Реал в собствения му храм. Превъзходството по всички показатели – пасове, комбинации, пробиви, удари, червените изпитваха истинско удоволствие от играта си. Изнесоха истинска футболна лекция.

Преди почивката обаче Байерн не получи очевидна дузпа за игра с ръка на Марсело. Чакър изостана от ситуацията, а съдията на аутлинията само доказа безполезността си, след като не подсказа на главния.

Предвид огромното превъзходство и създадените положения от Байерн, Реал поведе по безумен начин. Може би и Толисо върна рисковано към Улрайх, но и паникьосаният заместник на Нойер се прочу с неадекватната си намеса.

На фона на играта и подарения гол няма как да не си помислиш, че Реал има сключен договор с дявола. Само Байерн е способен да се надигне в такава ситуация, поизтупа се и продължи все едно нищо не се е случило. И тогава, сякаш зареден с допълнителна енергия от гафа на колегата си, на сцената излезе Навас. Не бяха удари, центрирания, разбърквания, костариканецът спаси всичко.

Капитулира само срещу докосването на доскорошния си съотборник Хамес, но това не се оказа фатално. Колумбиецът прояви рядък феърплей, след като изчисти топката, виждайки как Асенсио се превива на терена. И това макар да не бе ясно дали испанецът не симулира. Справедливостта изискваше Байерн да вкара, а вместо това играчите на Реал падаха при всяка възможност.

Все пак домакините изиграха изключително грамотно последните 10 минути. Това обаче не променя реалността, а тя е, че и в двата мача "белият балет" имаше луд късмет. В Киев ще разберем дали дяволският договор е дългосрочен.

Игор Рабинер, Sport-express, превод на "Тема спорт"