Отмененият гол на Аякс срещу европейския клубен шампион Реал Мадрид в първия 1/8-финален мач от Шампионска лига между двата отбора предизвика куп полемики.

"Кралете" се наложиха с 2:1 на "Йохан Кройф Арена", но при резултат 0:0 Николас Таляфико се разписа във вратата на Тибо Куртоа. Главният съдия на сблъсъка Дамир Скомина обаче отмени гола след ВАР, което породи куп дискусии.

Това накара хората от УЕФА да излязат с официално съобщение. "Съдията констатира, че съотборникът на Таляфико Душан Тадич се намира в засада и в същото време пречи на вратаря да играе с топката в момента на удара с глава. Решението на Скомина е взето в съответствие с инструкциите на ВАР. Голът беше правилно отменен, а за засадата беше отсъден свободен удар", гласи позицията.

Решението на рефера накара по-изобретателните фенове да измислят нов прякор на мадридчани – ВАРеал, с което се подиграват на клуба.

Припомняме, че в последния момент УЕФА смени съдията за снощния мач. Първоначално полякът Шимон Марчиняк трябваше да ръководи двубоя, но впоследствие беше сменен от Скомина.