За първи път в своята история Тотнъм се класира на финал в Шампионска лига, след като стигна до победа с 3:2 като гост над Аякс с гол в 95-ата минута, дело на Лукас Моура!

Англичаните заличиха две попадения пасив за едно полувреме и сътвориха поредния чудовищен обрат през този сезон в турнира! В пряк спор за трофея лондончани ще срещнат Ливърпул на 1 юни на стадион "Уанда Метрополитана" в Мадрид

Аякс и Тотнъм направиха страхотно шоу в Ниската земя, през първото полувреме домакините бяха пълни господари на терена и поведоха още в 5-ата минута чрез капитана си Матийс де Лихт. Половин час по-късно Хаким Зиеш удвои преднината на Аякс и всичко в сблъсъка изглеждаше решено.

Този сезон в турнира обаче е орисан на обрати и в рамките на 4 минути след почивката Тотнъм изравни. И двата гола бяха дело на Лукас Моура (55, 59), а до края имаше няколко инфарктни момента. Така се стигна до 95-ата минута, когато Моура заби своя хеттрик и класира "шпорите" за финал! 


Треньорът на домакините Ерик тен Хаг направи две промени от победата с 4:0 над Вилем II за финала за Купата на Холандия. Каспер Долберг и Ласе Шьоне започнаха титуляри за сметка на опитния Клаас-Ян Хунтелаар и Расмус Кристенсен. В центъра на атаката очаквано беше поставен Душан Тадич, Хаким Зиеш действа по дясното крило.

За Тотнъм се завърна Хюн Мин-Сон, който пропусна първия мач с Аякс заради наказание. До него в атака Маурисио Почетино постави Лукас Моура, а зад тях игра Кристиан Ериксен. Ян Вертонген, който получи мозъчно сътресение преди седмица, също беше титуляр. Той зае мястото на бившия защитник на холандците Давинсон Санчес, който игра през уикенда при загубата с 0:1 от Борнемут.

Аякс наложи натиск още от самото начало и в 3-ата минута Уго Лорис демонстрира високата си класа. Той изби в корнер с една ръка мощен удар на Душан Тадич. След последвалото изпълнение от флагчето, резултатът беше открит! Матийс де Лихт надскочи Деле Али и с глава матира френския вратар за 1:0! Положението беше разгледано от ВАР за съмнения за фаул в атака на Дони ван де Беек, но съдиите решиха, че такъв няма.

Тотнъм не се стресна и можеше да изравни на мига. Хюн Мин-Сон стреля от много малък ъгъл и гредата спаси Андре Онана, който гледаше безпомощно. Мачът продължи да се развива на много високо темпо и Кристиан Ериксен изведе Деле Али на чиста позиция, но мерникът на халфа изневери. При положението имаше засада, която беше маркирана с известно закъснение.

В средата на полувремето лондончани организираха прекрасна контра. Ериксен се измъкна на тъча от Ласе Шьоне и изведе Мин-Сон на чиста позиция. Но ударът на нападателя беше слаб и Онана улови. Секунди след това и Лукас Моура не успя да изравни. След половин час игра късметът беше на страната на Тотнъм. Тадич проби, справи се един срещу един с Тоби Алдервейрелд и потърси далечния ъгъл. Сантиметри обаче го разделиха от великолепен гол.

В 35-ата минута Аякс удвои преднината си! Ван де Беек намери Тадич на лявото крило и нападателят навлезе в наказателното поле. Последва пас назад към Хаким Зиеш, който със смъртоносен фалцов шут матира Лорис за 2:0! На почивката Маурисио Почетино взе мерки и смени Виктор Уаняма с Фернандо Йоренте.

В 52-ата минута надеждите на Тотнъм можеха да се върнат. Деле Али беше изведен и засече, но Онана с брилянтна намеса изби. 180 секунди по-късно англичаните все пак намалиха изоставането си. Моура се възползва от пробив на Деле Али, стигна до топката фронтално срещу вратата, откъдето със силен удар матира вратаря за 1:2!

В 59-ата минута Тотнъм изравни! Онана изби с дясната ръка шут на Йоренте, след което тръгна да хваща топката. Шьоне се опита да изчисти, двамата не се разбраха и тя попадна в Моура. И бразилецът с мощно изпълнение върна интригата в сблъсъка – 2:2!

След малко повече от час игра Дейли Блинд засече силно от воле, но над целта. Секунди след това Тадич намери Зиеш, но сантиметри разделиха мароканеца от втория му гол в мача. Двубоят продължи да бъде изключително напечен и Де Лихт блокира удар на Моура.

След 70-ата минута Аякс се съвзе от шока и отново натисна гостите. И 8 минути след това гредата спаси Лорис след мощно изпълнение на Зиеш. В 87-ата минута дойде инфарктен момент пред Онана. Ян Вертонген засече, но гредата спаси холандците, а Фелтман изби от голлинията. Секунди след това Сон не уцели вратата. 

Така се стигна до 95-ата минута, когато Деле Али изведе Моура и той с удар в долния ъгъл класира Тотнъм на финал! Каква драма! 

Аякс - Тотнъм 2:3 (3:3 общ резултат)

Голмайстори: 1:0 Де Лихт (5), 2:0 Зиеш (35), 2:3 Моура (55, 59, 95)

Аякс: Онана, Мазрауи, Де Лихт, Блинд, Таляфико, Шьоне (60-Фелтман), Де Йонг, Зиеш, Де Беек, Долберг (67-Синкгравен), Тадич
Треньор: Ерик тен Хаг

Тотнъм: Лорис, Трипиър (81-Ламела), Алдервейрелд, Вертонген, Роуз (82-Дейвис), Сисоко, Уаняма (46-Йоренте), Ериксен, Али, Моура, Сон
Мениджър: Маурисио Почетино

Амстердам, ст.: "Йохан Кройф Арена"
Съдия: Феликс Брих (Германия)
Жълти картони: Долберг, Зиеш, Онана (Аякс); Сисоко, Роуз (Тотнъм)