Челси се класира за финала на турнира за Купата на Лигата в Англия, след като надви Тотнъм след дузпи и в края на другия месец ще играе срещу Манчестър Сити за трофея. 

Сините спечелиха реванша с 2:1, с което изравниха общия резултат и това доведе до изпълнение на наказателни удари, при които те се справиха по-добре и триумфираха. 

Факт е, че хората на Маурицио Сари имаха предимство в по-голямата част от двубоя, като особено през първото полувреме доминираха сериозно. След това Шпорите се подобриха и вкараха, но това бе всичко, като при дузпите Дайър и Моура се издъниха. 

В състава на домакините Оливие Жиру стартира в атака, така че Еден Азар бе на фланга. Рос Баркли и Педро също действаха в нападение. За Тотнъм Ерик Ламела получи титулярно място, а Муса Сисоко се завърна в средата на терена. 

Сините взеха инициативата още от началото и в 4-ата минута Алдервайрелд блокира изстрел на Педро. Хората на Маурицио Сари действаха с желание и енергия и определено отговориха след разочарованието от Арсенал. След това Баркли не успя да стреля добре. 

Шпорите рядко атакуваха, а и нападенията, които имаха изобщо не бяха опасни. На домакините също липсваше прецизност в атаката, но в 27-ата минута те успяха да поведат. 

След корнер топката не бе изчистена както трябва, тя попадна на крака на Нголо Канте, който от границата на наказателното поле стреля от въздуха, за да намери мрежата, като кълбото мина през краката на защитник и вратаря Гацанига. 

В 38-ата минута за Челси стана още по-хубаво. Азар изпълни бързо свободен удар в  центъра, след това топката стигна до Педро вдясно, той върна към точката за дузпата, откъдето продължилият движението си белгиец я отклони в мрежата с левия крак за 2:0. 

В добавеното време на първата част Азар падна след съприкосновение с Алдервайрелд, но съдията не отсъди нищо, като не провери положението и с ВАР, въпреки че може би имаше основание. 

Малко след почивката обаче, ситуацията се промени и интригата се върна. Роуз получи пространство отляво и центрира, а Фернандо Йоренте засече отлично, за да вкара така важния гол за Тотнъм. 

Веднага след подновяването на играта Гацанига спаси опасен удар на Жиру. В 59-ата минута Азар пропусна от абсолютна чиста позиция, след като бе намерен от Канте, но той някак си стреля покрай вратата. Последваха нови претенции за дузпа, за нарушение на Сисоко срещу Емерсон, но реферът отново замълча. 

На „Стамфорд Бридж“ стана много интересно, защото Йоренте не успя да реализира отново след пас на Ериксен, а след това първо удар на Жиру бе блокиран, а впоследствие и опит на Педро бе спасен от Гацанига. 

В 70-ата минута Шпорите отново бяха близо до гол. Вратарят Гацанига изведе отлично Моура, който обаче прати топката встрани от вратата. Азар и Жиру пък не успяха да вкарат за домакините и така статуквото се запазваше. 

В края Жиру не успя да уцели топката от чиста позиция, след това Уилиан не бе точен и отново Жиру прати встрани с глава и така двубоят завърши 2:1, което означаваше равенство в общия резултат 2:2 и веднага щяха да се изпълняват дузпи. 

При тях всичко вървеше без грешка при първите 4 изпълнения. Ериксен и Ламела вкараха за Тотнъм, а Уилиан и Аспиликуета за Челси. След това Дайър прати над вратата, Жоржиньо реализира технично, а Кепа спаси удара на Моура, което означаваше, че Давид Луис може да прави отбора си на финал и той го направи с категорично изпълнение за крайното 4:2. 

Челси – Тотнъм 2:1 (4:2 след дузпи)
 
1:0 Канте 27
2:0 Азар 38
2:1 Йоренте 50
 
Челси: Кепа, Аспиликуета, Рюдигер, Луис, Емерсон, Канте, Жоржиньо, Баркли (80 Ковачич), Педро (75 Уилиан), Азар, Жиру
Тотнъм: Гацанига, Орие, Алдервайрелд, Вертонген, Дейвис (33 Роуз), Дайър, Сисоко (80 Давинсон Санчес), Уинкс, Ериксен, Ламела, Йоренте (68 Моура)