Благодарение на късмета и съдиите, Челси стигна до много трудна победа при гостуването си в Кардиф с 2:1 и то след като изоставаше до последните минути. 

Сините отново не впечатлиха и имаха огромен шанс да измъкнат успеха, като го направиха и с помощта на съдиите, което бе наистина жестоко за Кардиф. 

Уелският тим се бореше здраво, но остана с 28 точки и е на цели 5 от спасителната 17-а позиция, след като минути преди края победата бе толкова близо. Челси пък има 60 точки и продължава борбата за топ 4. 

Босът на Челси Маурицио Сари остави изненадващо на пейката Нголо Канте и Еден Азар, а и Калъм Хъдзън-Одой трябваше да почака за първия си старт във Висшата лига. За домакините нямаше разлика от победата над Уест Хям преди 3 седмици.  

Лондончани започнаха по-силно и в 4-ата минута Рюдигер поиска дузпа за едно съприкосновение с Гунарсон, но реферът Поусън правилно не отсъди такава, след като защитникът определено падна лесно. 

Гостите продължиха да играят по-добре и Педро стреля силно, но встрани преди и Кардиф да отговори. В 12-ата минута Джош Мърфи влезе към центъра и стреля към далечния ъгъл, но топката много близо до гредата.  

Челси владееше топката, но се затрудняваше в създаването на положения, а Кардиф явно изчакваше удобен момент за контраатака, но и се защитаваше доста солидно. Като цяло обаче, липсваше качество на двубоя в Южен Уелс.  

Все пак в 39-ата минута гостите стигнаха до ситуация след центриране на Педро, но Алонсо не успя да стреля добре с десния крак и пропусна. Така паузата дойде при 0:0 и това бе полувреме, което определено Челси трябва бързо да забрави. 

А нещата станаха още по-лоши за лондончани веднага след почивката. Гунарсон подаде към Артър, който центрира и Виктор Камараса засече, за да изведе своя тим напред в резултата. 

Естествено това накара Сари да реагира и да пусне малко след това в игра Еден Азар, но това не помогна кой знае колко. Ковачич стреля от дистанция, но над вратата в 62-ата минута, а проблемите на Сините в атака продължаваха. 

Уелсците пък действаха агресивно и се бореха с всички сили, за да докопат победата, но в 84-ата минута бяха наказани. След корнер Алонсо отклони към Аспиликуета, който отбеляза първия си гол за сезона. Защитникът обаче сякаш бе в засада, което бе още по-разочароващо за домакините. 

Малко след това босът на Кардиф Нийл Уорнък окончателно побесня. Дълга топка бе на път да изведе резервата Зохоре сам срещу вратаря, когато Рюдигер събори нападателя. Всички очакваха червен картон за защитника, но съдията Крейг Поусън му показа само жълт.  

И в 90-ата минута съдбата тотално съсипа домакините. Уилиан центрира и на далечната греда Лофтъс-Чийк засече, за да отбележи и да донесе измъчената победа на гостите. 

Кардиф – Челси 1:2
 
1:0 Камараса 46
1:1 Аспиликуета 84
1:2 Лофтъс-Чийк 90
 
Кардиф: Етъридж, Пелтиър, Морисън, Манга, Бенет, Артър (79 Ралс), Гунарсон, Камараса, Мърфи (89 Мендес-Лианг), Хойлет, Ниас
Челси: Кепа, Аспиликуета, Рюдигер, Луис, Алонсо, Жоржиньо (62 Лофтъс-Чийк), Ковачич, Баркли, Педро (52 Азар), Уилиан, Игуаин (76 Жиру)