Челси излъга Аякс и спечели с 1:0 гостуването си в Амстердам, в мач от група Н на Шампионската лига и продължи с възхода си, като постигна 6-и пореден успех във всички турнири. 

Двата тима изиграха равностоен сблъсък, с положения и пред двете врати, но попадение на резервата Миши Батшуай в края, се оказа решаващо за успеха на лондончани. 

Така Челси нанесе първа загуба на Аякс за сезона и се изравни с холандския си съперник в групата с по 6 точки, правейки битката в оставащите кръгове доста любопитна. 


Интересното бе, че Челси започна с трима в отбрана, като Аспиликуета, който играеше своя мач №350 за клуба, действаше заедно със Зума и Томори. 

Първото положение бе за гостите, но Томори не успя да засече добре топката с глава в 6-ата минута и стреля покрай целта. Домакините отговориха с истрел на Фелтман отдалеч, но също неточно. 

Последва удар и на Ван де Бек, но Зума го блокира. Лондончани обаче също бяха опасни и в 16-ата минута Маунт потърси близкия ъгъл, само че Онана бе подготвен и спаси. 

Холандците владееха повече топката, но контрите на Челси не бяха за пренебрегване и Хъдзън-Одой опита да накаже грежка на Зиех, но ударът му от въздуха бе неточен. 

Така се стигна до 35-ата минута, когато домакините вкараха. Зиех опита удар, получи се рикошет и на далечната греда Промес засече отблизо във вратата. Изглеждаше, че футболистът на Аякс е на една линия със защитата, но след преразглеждане с ВАР се оказа, че е в минимална засада и попадението не бе зачетено. 

До почивката Аспиликуета първо спря Промес с отличен шпагат, а след това опита късмета си с далечен удар, но високо и встрани и в крайна сметка паузата логично дойде при 0:0. 

В първите минути след паузата добрите ситуации липсваха, въпреки старанието на съперниците. Гостите изпълниха два корнера, като при единия Зума претендираше, че е бил ударен, но положението не бе преразгледано от ВАР. 

В 59-ата минута домакините бяха много близо до попадение. Ван де Бек изпълни отлично корнер Алварес засече с глава, но топката срещна външната страна на гредата и бе изчистена. 

Последваха по-спокойни минути, а Франк Лампард напради 2 смени, пускайки Пулишич и Батшуай, като последният веднага стреля, но твърде слабо. Малко след това белгиецът пропусна сериозно положение, след като остана сам на чиста позиция, но прати топката над вратата от полуволе. 

Последваха силни минути за Челси, който потърси победния гол. Батшуай отново стреля неточно, преди в 86-ата минута да се превърне в герой, заедно с другата резерва. Пулишич проби до аутлинията и центрира, а Алонсо прескочи топката. Тя дойде малко назад за Батшуай, който обаче успя да се разтегне и да стреля, вкарвайки гол с помощта на гредата.  
 
До края усилията на домакините да стигнат до изравняване, така и не се увенчаха с успех и така хората на Ерик тен Хаг бяха приземени с първото си поражение за кампанията след 18 поредни мача. 

Аякс – Челси 0:1
 
0:1 Батшуай 86
 
Аякс: Онана, Дест, Фелтман, Блинд, Талиафико, Алварес, Мартинес, Зиех, Ван де Бек, Промес (75 Нерез), Тадич
Челси: Кепа, Аспиликуета, Зума, Томори, Алонсо, Ковачич, Жоржиньо, Маунт, Уилиан (71 Пулишич), Хъдзън-Одой (88 Джеймс), Ейбрахам (71 Батшуай)