На 31 октомври, международният ден на Черно море, "моряците" се класираха за 1/4-финалите за Купата на България, след като елиминираха Левски след страхотна драма. Домакините на два пъти изравняваха на своя стадион "Тича", като при втория случай Георги Божилов беше точен в 92-ата минута за 2:2. Така се стигна до продължения и дузпи, където варненци спечелиха с 5:4!

При ударите от бялата точка столичани се нуждаеха от един гол, за да продължат напред. Специално за дузпите на терена секунди преди края влезе Филипе Нашименто. И както редовно се случва – именно резервният футболист изпусна. Халфът се подхлъзна, точно като знаменитите пропуски на Дейвид Бекъм и Джон Тери. След това друг португалец – Нуно Рейш, нацели горната греда, топката се отби от голлинията и не я премина. И това беше последният епизод в напечения сблъсък.

Иначе "сините" поведоха още в 9-ата минута, след като Благой Макенджиев не се намеси добре при удар на Жерсон Кабрал. "Моряците" обаче бързо изравниха. С основна заслуга за гола беше Георги Илиев, който с фамозен пас изведе Атанас Зехиров на чиста позиция и той не сбърка.

След почивката двата отбора се дебнеха, но в края стана напечено. В 78-ата минута Хали Тиам с удар от точката за дузпата отново даде преднина на столичани. И Левски вече се виждаше в следващия етап, но в 92-ата минута Георги Божилов прати сблъсъка в продължения и дузпи и там проклятието отново застигна "сините". 


Изненадващо за домакините Радослав Василев остана на пейката. Атаката поведе Жоржиньо, подпомаган от Меди Фенуш и Атанас Зехиров, с което ясно си личеше идеята на Илиан Илиев за скорост в предни позиции. Доскорошният халф на Левски Васил Панайотов също стартира.

Славиша Стоянович заложи на играчите, които в петък разгромиха със 7:0 Верея Стара Загора на "Герена". Така за втора поредна среща Божидар Митрев застана на вратата на Левски. Новата звезда на "сините" Нуно Рейш действа до Хали Тиам в центъра на терена. Зад изнесения напред нападател Станислав Костов бяха поставени Габриел Обертан, Жерсон Кабрал и Давиде Мариани.

Мачът на "Тича" започна напечено и Левски поведе още в 9-ата минута. Тогава Станислав Костов овладя на гърди и пусна пас към Давиде Мариани. Той продължи към Жерсон Кабрал, който стреля с левия крак. Благой Макенджиев не се намеси убедително и позволи топката да мине през ръката му за 1:0!

Домакините обаче не се стреснаха и бързо възстановиха равенството. Георги Илиев с фамозен пас елиминира цялата защита на гостите и изведе Атанас Зехиров сам срещу Божидар Митрев. Крилото с технично изпълнение по земя с външен фалц преодоля вратаря за 1:1!

След четвърт час игра "моряците" пропуснаха да осъществят пълен обрат. Георги Илиев центрира от корнер, получи се разбъркване, след като Митрев увисна, но Нуно Рейш успя да изчисти. По-късно Илиас Хасани засече с глава право в ръцете на вратаря.

До този момент звездата на Левски Габриел Обертан, който беше поставен зад нападателя, тотално се губеше по терена, което се отразяваше на "синята" атака. В 33-ата минута дойде първият спорен момент. Столичани имаха сериозни претенции за дузпа за игра с ръка на Пламен Димов в наказателното поле, но съдията Ивайло Стоянов реши, че такава няма.

До края на полувремето Черно море пропусна отлична възможност да поведе. Георги Илиев стреля от фаул в горния десен ъгъл, но Митрев с чудесна намеса изби. След почивката скуката завладя "Тича", тъй като двата отбора действаха предпазливо и това не доведе до интересни положения до 74-ата минута. Тогава хубав рейд на Станислав Костов завърши с удар над вратата. Нападателят можеше да комбинира и с Мариани, който беше абсолютно сам в наказателното поле.

В 78-ата минута Левски отново поведе. Давид Яблонски отправи нескопосан удар, но Димов не успя да изчисти. Топката някак си стигна до Хали Тиам, който с бомбен изстрел от точката за дузпата се разписа във втори пореден мач за "сините" – 2:1! В 84-ата минута Костов пропусна да сложи точка на спора. Той засече с глава, но право в обсега на Макенджиев и стражът изби.

После Черно море пропусна две отлични възможности да изравни. Първо мощно изпълнение отляво на Уго Кононго накара Митрев да плонжира. Секунди по-късно Радослав Василев засече с глава, но милиметри го разделиха от гола. В добавеното време обаче Мирослав Енчев намери Георги Божилов в наказателното поле и той прати сблъсъка в продължения!

В тях не се случи нищо интересно и логично се стигна до дузпи. Там Левски беше на един гол от победата, но Филише Нашименто изпусна. След него това стори и Нуно Рейш при шестото изпълнение, а за домакините не вкара единствено Георги Божилов, което не се оказа фатално. 

Черно море - Левски 2:2 (7:6 след дузпи)

Голмайстори: 0:1 Кабрал (9), 1:1 Зехиров (12), 1:2 Тиам (78), 2:2 Божилов (92)

Черно море: Благой Макенджиев, Мирослав Енчев, Пламен Димов, Илиас Хасани, Уго Кононго, Атанас Зехиров (72-Минчев), Васил Панайотов, Георги Илиев, Петър Витанов (113-Андраде), Меди Фенуш (81-Божилов), Жоржиньо (64-Василев)
Резерви: Иван Дюлгеров, Стефан Станчев, Патрик Андраде, Емил Янчев, Радослав Василев, Георги Божилов, Мартин Минчев
Треньор: Илиан Илиев

Левски: Божидар Митрев, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон (8-Белаид), Иван Горанов (93-Найденов), Хали Тиам, Нуно Рейш, Давиде Мариани (75-Ст. Иванов), Жерсон Кабрал, Габриел Обертан, Станислав Костов (120-Нашименто)
Резерви: Мартин Полачек, Аймен Белаид, Ивайло Найденов, Ривалдиньо, Филипе Нашименто, Илия Юруков, Станислав Иванов
Треньор: Славиша Стоянович

Съдия: Ивайло Стоянов
Стадион: "Тича"
Жълти картони: Г. Илиев, Зехиров, Василев, Енчев, Минчев (Черно море); Рейш, Цветкович, Яблонски, Обертан, Найденов (Левски)

При дузпите:

1:0 Георги Илиев - вкарва!

1:1 Жерсон Кабрал - вкарва!

1:1 Георги Божилов - греда!

1:2 Давид Яблонски - вкарва!

2:2 Васил Панайотов - вкарва!

2:3 Милош Цветкович - вкарва!

3:3 Радослав Василев - вкарва!

3:4 Хали Тиам - вкарва!

4:4 Патрик Андраде - вкарва!

4:4 Филипе Нашименто - аут!

5:4 Пламен Димов - вкарва! 

5:4 Нуно Рейш - греда! Черно море продължава напред!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=7902137624" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>