Храбрият Дунав срази ЦСКА-София с 2:0 и се върна на върха в Първа лига! Русенци затвърдиха хитовите си резултати от началото на сезона с отлична игра и удари сериозно по шампионските амбиции на "червените".

Новакът в елита нанесе своя смъртоносен удар в рамките на три минута между 31-ата и 33-ата с голове на Васил Шопов и Антон Огнянов. Тимът на Веселин Великов записа четвърта поредна победа без допуснат гол. ЦСКА-София пък за трети път се проваля далеч от "Армията".

С успеха Дунав изпревари временния лидер Левски, а отборът на Едуард Йорданеску остава на пето място в класирането.


Дунав и ЦСКА-София се изправиха в люта битка за челните места в Първа лига на стадиона в Разград. Русенци имаха три поредни домакински победи без допуснат гол, докато "червените" се надяваха на първа победа на чужд терен, след като в предишните две гостувания загубиха от Верея (0:1) и направи равен с Пирин (1:1).

В състава на "армейците" дебют направи новото попълнение Станислав Манолев, а в игра се завръща централния бранител Рафаел Перес. Дунав пък заложи на почти същия състав, който разби в предшния кръг Черно море с 4:0. Единствената промяна бе в защита, където Петър Патев замени контузения Тейнур Марем.

Двубоят започна равностойно, със здрава битка в средата на терена, като в първите двайсетина минути двата отбора трудно достигаха до вратата на съперника. В 22-ата ЦСКА-София стигна до първата си добра възможност за гол - Арсенио Нунеш центрира остро на втора греда, където Кирил Десподов от няколко метра се размина с топката и не успя да я засече във вратата.

Русенци смело пресираха "червените" в тяхната половина и след половин час игра вече ликуваха. В 31-ата минута Шопов засече с глава центриране отдясно и намери далечния ъгъл на Китанов, който плонжира безпомощно и извади топката от мрежата си.

Веднага след подновяването на играта ЦСКА-София се хвърли в атака и без малко да изравни. Густаво Кулма получи топката в наказателнто поле и от няколко метра по диагонала нацели дясната греда на Луков.

В ответната контраатака русенци направиха мълниеносна контраатака, завършила с брилянтен удар на Огнянов от над 20 метра, при който топката опъна мрежата в горния ляв ъгъл на Китанов - 2:0, "армейците" бяха в нокдаун!

След почивката треньорът на ЦСКА-София пусна тежката артилерия в лицето на нападателя Вилмар Джордан, който записа дебют с червената фланелка. "Армейците" поеха контрола на мача, но командата на Веселин Великов бе отлично подредена в своята половина и почти не даваше възможности за съперника.

На моменти контрите на русенци дори създаваха доста паника в наказателното поле пред Китанов. Включването и на другите две нови попълнения Руи Педро и Рубен Пинто също не дадоха никакъв резултат.

"Червените" имаха предимство във владеенето на топката, но така и не намираха път към вратата на домакините. В 81-ата минута дойде най-добрия шанс за ЦСКА-София след почивката - след центриране от корнер Чорнаджийски засече топката, но Луков я изби точно под гредата.

До края на мача Дунав не изпусна преднината си и заслужено взе трите точки, с които отново се изкачи на върха в Първа лига

Дунав - ЦСКА-София 2:0

1:0 Шопов 31
2:0 Огнянов 33

Дунав: Луков, Джалилов, Милчев, Патев, Атанасов, Димов, Раденцов (66 - Давронов), Ненов (83 - Колев), Огнянов, Шопов (74 - Читаков), Будинов

ЦСКА-Сосфия: Китанов, Манолев, Чорбаджийски, Перез, Недялков, Малинов (71 - Пинто), Галчев (55 - Руи Педро), Десподов (46 - Джордан), Арсенио, Шимао, Кулма

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=5cd397f183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>