ЦСКА победи Ботев Враца с 2:0 в двубой от 9-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Огоста" в Монтана.

Футболистите на треньора Нестор Ел Маестро стигнаха безпроблемно до успеха след автогол на Валери Божинов и попадение на новото попълнение на "червените" Али Соу. Бившата голова машина на Ювентус и Манчестър Сити пък можеше да върне отбора си в мача, след като врачани получиха правото да изпълнят дузпа, но нацели гредата.

Така ЦСКА се върна на върха в класирането на първенството с актив от 22 точки, колкото има и Левски, но "сините" са с по-лоша голова разлика. Ботев Враца е на 11-ото място с 8 пункта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=2d025b3d29" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гостите поведоха в резултата по доста куриозен начин. В 12-ата минута вратарят на Ботев Красимир Костов се заблуди, че страничният арбитър е маркирал засада и игра с ръце извън пределите на наказателното си поле. Съдията Валентин Железов реагира мигновено на случилото се и маркира нарушение на правилата. Кирил Десподов отправи мощен изстрел от последвалия свободен удар. Топката се отби в гредата, след което във Валери Божинов и взлезе във вратата.

В 18-ата минута Петър Атанасов прати топката във вратата на Витаутас Черниаускас. Голът му обаче бе отменен, след като футболистът е бил в положение на засада.

"Червените" можеха да удвоят преднината си само минута по-късно. Едвин Джеси подаде добре към Десподов, който реши да не стреля и се опита да намери Али Соу. Нападателят обаче се размина на сантиметри с топката.

В 28-ата Десподов проби по прекрасен начин отдясно и успя да центрира в наказателното поле на Ботев. Соу се извиси над всички и с глава прати топката към вратата. Ударът му обаче бе прекалено слаб и Костов улови с лекота.

Три минути по-късно Йордан Апостолов отправи страхотна тупалка от далечно разстояние. Вратарят Витаутас Черниаускас обаче показа страхотен рефлекс и атрактивно изби топката.

В 38-ата минута "червените" удвоиха преднината си. Джеси изведе по прекрасен начин Али Соу. Новото попълнение на "армейците" се озова очи в очи с Костов и хладнокръвно се разписа. При този резултат се оттеглиха двата отбора след края на първото полувреме.

През втората част Ботев отвори играта и се опита да се върне в мача. В 50-ата минута Валери Божинов опита късмета си с удар по земя на метър от линията на пеналтерията. Топката обаче се оказа прекалено лесна и Черниаускас улови.

В 55-ата минута домакините получиха правото да изпълнят дузпа, след като Божидар Чорбаджийски повали на земята Петър Атанасов. Вездесъщият Божинов се нагърби с отговорността, но нацели гредата.

В 63-ата минута най-младият чужденец дебютирал в историята на италианското първенство стреля атрактивно със задна ножица, но топката рикошира в защитник на ЦСКА и излезе в корнер.

Десет минути по-късно Валери Домовчийски също не успя да се разпише във вратата на Черниаускас, нацелвайки градата. Освен това, юношата на Левски е бил в положение на засада.

Секунди след това Александър Дюлгеров бе на сантиметри от това да си отбележи автогол, опитвайки се да изчисти топка в опасна близост до вратата. Стражът на "червените" обаче демонстрира котешки рефлекс и улови.

В 84-ата минута Тиаго отправи прекрасен изстрел на няколко метра от линията на наказателното поле. Костов обаче показа рефлекс и спаси по великолепен начин.

В края на двубоя нервите на треньора на вратарите в Ботев Враца Илиан Василев не издържаха и той беше изгонен от главния съдия.

Ботев Враца - ЦСКА 0:2

Голмайстори: Валери Божинов (14), Али Соу (38)

Ботев Враца: Костов, Васев, Фиданин (Домовчийски 42'), Керчев, Гаджев, Стоев (Ненов 65'), Михайлов, Апостолов, Иванов, Атанасов (Георгиев 87'), Божинов
Треньор: Сашо Ангелов

ЦСКА: Черниаускас, Перейра (Дюлгеров 57'), Чорбаджийски, Бодуров, Лясков, Пинто (Малинов 82'), Бикел, Тиаго, Джеси, Десподов, Соу (Мауридес 74')
Треньор: Нестор Ел Маестро

Монтана, стадион "Огоста"
Съдия: Валентин Железов
Жълти картони: Гаджев, Апостолов (Ботев); Перейра (ЦСКА)