Ще бъдат ли върнати осемте милиона лева на Гриша Ганчев и Юлиан Инджов и ще има ли нов търг за активите и емблемата на фалиралия ЦСКА? Това е големият въпрос след вчерашното определение на ВКС по делото на фирма “Камеко” срещу ЦСКА, което окончателно бе загубено от армейците.

Ето предисторията:

Година след фалита на ЦСКА въпросната фирма изявява претенции, че част от парцел от армейските имоти е нейна собственост, докато от клуба са категорични, че това не е така. “Камеко” завежда дело в Окръжен съд Варна и изненадващо го печели. Постига успех и на втора инстанция в Апелативен съд Варна.

ВКС е последната инстанция, пред която ЦСКА може да обжалва и червените го правят, но вчера съдът излиза с определение в полза на “Камеко”, което гласи следното:

“О П Р Е Д Е Л И: НЕ ДОПУСКА касационно обжалване на решение № 80 от 3. 07. 2018 г. по в. гр. д. № 211/2018 г. на АС – Варна. ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване."

Защо това дело е толкова важно за емблемата и активите на ЦСКА? Както е известно, те бяха спечелени от фирмата “Ред енимълс”, която плати за тях 8 млн. лева. Парите бяха преведени по сметка на ЦСКА в края на миналата година, но съдът все още не е дал разрешение за тяхното разпределение.

След като ВКС отсъди в полза на “Камеко”, сега съществува огромна вероятност фирмата “Ред енимълс” да обяви, че е платила за земя, която не е на ЦСКА и по този начин да предяви поредица от претенции - за анулиране на търга; да й бъдат върнати въпросните 8 млн. лева; за насрочване на нов търг.

Т.е. цялата процедура с активите и емблемата да бъде повторена отново, което ще отнеме поне още две години. Както е известно, “Ред енимълс” бе собственост на червения фен Иван Велчев-Кюстендилеца до плащането на осемте милиона лева. Няколко часа преди те да бъдат преведени по сметка на ЦСКА, фирмата смени собствеността. Иван Велчев я прехвърли на близката до Гриша Ганчев Искра Григорова.

Можем само да гадаем дали заведеното от “Камеко” дело през 2017 г. е с цел да се стигне до нов търг за активите и емблемата на ЦСКА. Но е безспорен факт, че решенията на варненските съдилища и последвалото определение на ВКС дава предпоставка за такова развитие.

Сега се очаква реакцията на собствениците на “Ред енимълс”, които са пряко засегнати от това дело. Вариантите пред тях са два - единият е да си поискат милионите обратно, а другият - да преглътнат загуби в името на ЦСКА и окончателно да придобият активите и емблемата на 31-кратния шампион на България.