Още по темата

 

ЦСКА предприе интересен ход с привличането на левия бек Брадли Мазику (23 г.). Клубът залага на футболист със скромна визитка с надеждата, че ще пробие и развие качествата си. А Мазику разполага с нелош потенциал, макар и досега да е играл само в трета френска дивизия. Армейците го привлякоха от Лориен. Не платиха трансферна сума, но бившият му клуб ще вземе процент при бъдеща продажба на играча. Мазику парафира за 3 години с ЦСКА. През предходните два сезона левият бек е бил под наем - първо в Дюнкерк, а след това и в Шоле. И в двата случая играе в трета френска дивизия (Насионал). Мазику стартира и настоящата кампания под наем в Шоле, но беше привикан обратно от Лориен близо две седмици преди да подпише с ЦСКА.

Любопитно е да се отбележи, че на 3 април тази година водещата спортна медия във Франция "Екип" определя Мазику като откритието на сезона за доскорошния му отбор Шоле. Изданието публикува информация за доста сериозен интерес към бранителя не само от Франция, но и от германски и швейцарски отбори.

"Откритието на сезона за Шоле Брадли Мазику постоянно е наблюдаван от няколко втородивизионни клуба - Троа, Валансиен и Шатору, а също и от швейцарски и немски тимове. Към младия ляв бек има доста голям интерес и той със сигурност няма да остане в Шоле, особено ако тимът не спечели промоция за Лига 2", пише "Екип". В крайна сметка Шоле остана сравнително далеч от битката за челните места, като завърши 7-и, на повече от 10 точки от евентуалната промоция. 

Силните страни на Мазику са агресията, дрибълът и бързината му. Той сам описва себе си като енергичен състезател. Обича да се включва в предни позиции, а понякога дори влиза към средата на терена и отправя далечни удари. Бившият му треньор в Дюнкерк Дидие Сантини описва Мазику по следния начин: „Казаха ми, че Брадли е добър не само на терена, но и чисто като човешки качества. Той има интересен профил, като може да бъде много полезен при контраатаки", казва Сантини, цитиран от "Тема спорт".

Армейците представиха Мазику по следния начин: "Той се изявява по левия фланг, а в зависимост от тактическата постройка може да оперира като халф-бек или крило". Изглежда, че Брадли ще е конкуренция на Жеферсон отляво, а Петър Занев ще бъде налаган като централен защитник. Французинът веднага започна пълноценни тренировки с ЦСКА, тъй като през лятото е водил пълноценна подготовка и не е изостанал във физическо отношение. Мазику единствено се нуждае от адаптация, но кондиционно е в добра форма.