Алпинистът Атанас Скатов е изкачил Канчендзьонга (8586 м) - третия по височина връх на планетата, обявиха от екипа му във "Фейсбук".

"На върха съм". Това съобщение е изпратил той от СПОТ-устройството си в 04.43 ч. българско време на 15 май.

Той е постигнал целта след 15-часов преход, се посочва в информацията. "Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол", добавят от екипа.

Те посочиха, че и фирмата организатор Peak Promotion е потвърдила, че според телефонно обаждане от базовия лагер всичките 23-ма алпинисти в експедицията (21 чужденци и двама местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите са стигнали върха. По информация на фирмата групата слиза към долните лагери, като целта е да слязат колкото може по-ниско в зоната под 7000 м.

След кратка почивка и възстановяване в средата на юни Скатов ще се насочи към опити за изкачване на върховете Гашербрум I и Гашербрум II в Каракорум.

Българинът вече изкачил седем от 14-те осемхилядника, като два пъти е бил на Еверест, пише "Дневник". На 13 май 2018 г. той стъпи на - Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.

Стремежът му е да изкачи всички 14 осемхилядника. До момента Скатов е бил на Еверест (2014, 2017), Манаслу (2015), Анапурна, Макалу (2016), Лхотце (2017) и Чо Ойю (2018), а вече и Канчендзьонга.

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин, изкачил седемте континентални първенци, припомнят от екипа му.