Дунавският кошмар за Уест Хям в Европа продължава и този сезон. "Чуковете" стигнаха само до равенство 1:1 като гост на румънския шампион Астра в първи мач от плейофите за груповата фаза в Лига Европа. През миналия сезон именно тимът от Гюргево хвърли бомбата в третия квалификационен кръг на турнира, изхвърляйки лондончани с равенство 2:2 на "Ъптън парк" и победа 2:1 на реванша в Гюргево.

Тази вечер Уест Хям доминираше през първото полувреме, като повечето опасности пред румънската врата идваха след центрирания и статични положения. Най-новото попълнение на "чуковете" Джонатан Калери (под наем от уругвайския Депортиво Малдонадо) можеше да вкара едва след 10 минути в дебютния си мач.

Аржентинският нападател, играл за националния си отбор на олимпиадата в Рио, стреля опасно с глава, но точно до гредата вратарят Лунг изби в корнер. Малко след това удар с глава на Антонио бе избит от голлинията. В 40-ата минута отново Калери се размина с първото си попадение за "чуковете".

В края на първото полувреме румънците сами се закопаха. След центриране от корнер Сапунару нелепо разпери лявата си ръка и докосна топката в наказателното поле на Астра, за което реферът отсъди дузпа. Зад топката застана капитанът Марк Ноубъл, който хладнокръвно отбеляза и даде преднина на лондоначани точно преди почивката.

През второто полувреме Уест Хям отсъди инициативата на домакините. Хаотичният натиск на Астра обаче дълго време не доведе до чисти голови положения. Към края на мача "чуковете" можеха да довършат румънците с втори гол, но Михаил Антонио направи непростим пропуск на празна врата.

Вместо да чака спокойно реванша в Лондон, Уест Хям допусна изравнителен гол. В 83-ата минута резервата Денис Алибек получи топката в наказателното поле и с мощен удар отблизо опъна мрежата на англичаните. До края на мача румънците се хвърлиха мощно за победен гол, но защитата на лондончани устиска равенството. Все пак голът на чужд терен дава повече предимство на Уест Хям за реванша в Англия след седмица.

Астра - Уест Хям 1:1

0:1 Ноубъл 45-дузпа
1:1 Алибек 83

Астра: Лунг, Сапунару, Вангели, Алвеш, Фабрисио, Мараняо, Ловин, Тейшейра, Сето, Йоница, Никулае
Уест Хям: Рандолф, Огбона, Байръм, Бърк, Оксфорд, Ноубъл, Тьоре, Антонио, Обианг, Валенсия, Калери

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-GnTiShbSnA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>