Олимпик Марсилия ще бъде съперник на Атлетико Мадрид във финала на Лига Европа на 16 май в Лион, след като постигна тактическо поражение с 1:2 от Ред Бул Залцбург. Първата среща завърши 2:0 за французите.

Днешният мач на стадион "Ред Бул Арена" не се реши в редовното време, тъй като австрийците вкараха два безответни гола и вторият финалист в надпреварата трябваше да се излъчи след 120-минутна битка.

Гостите започнаха мача по-добре и бяха по-дейни, но постепенно играта се изравни и домакините отправиха първи точен удар чрез Дабур. Той обаче не успя да вкара мощ и не затрудни вратаря Пеле.

"Биковете" имаха още няколко акции, но няколко пъти изпаднаха в положение на засада, а след това тяхно интересно хрумване завърши с удар от вратата. Като цяло момчетата на Марко Розе стояха по-добре на терена, но французите се защитаваха доста грамотно.

Осем минути след почивката Залцбург откри резултата чрез Амаду Хайдара, който първо преодоля трима съперници, а след това завърши с много хубав изстрел в долния ъгъл.

Към средата на втората част Рами не успя да изчисти центриране на Хайдара и Шлагер пробва късмета си. Сар се опита да изчисти с левия крак, но прати кълбото в собствената си врата.

Марсилия беше много близо до изравняването при една от следващите си атаки, но Товен уцели напречната греда, получавайки центриране от Пайе. В 87-та минута гостите имаха претенции за игра с ръка на Чалета-Цар в пеналта, но реферът подмина ситуацията. В добавеното време и домакините искаха дузпа заради игра с ръка, но и техните претенции останаха неуважени.

Така се стигна да продължения, в които домакините можеха да стигнат до нов гол чрез Чалета-Цар в 99-ата минута, но Пеле отрази удара с глава на бранителя.

В 116-ата минута французите смълчаха повечето зрителите на трибуните, вкарвайки скъпоценен гол. Пайе центрира от корнер и влезлия като резерва Роландо засече от десетина метра, за да прати топката в долния ляв ъгъл. Куриозното в цялата ситуация бе, че корнерът за гостите беше отсъден несправедливо, защото Окампос игра последен с топката.

Малко след това полузащитникът на домакините Хайдара беше изгонен.

 

Ред Бул Залцбург - Олимпик Марсилия 2:1

1:0 Амаду Хайдара - 53'

2:0 Буна Сар - 65', автогол

2:1 Роландо - 116'

 

Ред Бул Залцбург: Валке, Чалета-Цар, Рамальо, Лайнер, Улмер (Понграчич - 97'), Самасеку, Хайдара, Бериша, Шлагер (Минамино - 84'), Дабур, Гулбрандсен (Хуанг - 69')

Олимпик Марсилия: Пеле, Рами, Луис Густаво, Сар, Амави, Сансон (Роландо - 101'), Лопес (Ангиса - 66'), Окампос, Товен, Пайе, Жермен (Н'Джие - 84')