Португалия шокира Франция на 'Стад дьо Франс', след като постигна успех с 1:0, след продължения, във финала на Евро 2016.
 

Галерия

Това е шокиращ резултат с оглед на факта, че голямата звезда на иберийците Кристияно Роналдо бе контузен от Димитри Пайе и съответно бе заменен в 23-ата минута.

Героят за иберийците бе резервата Едер, който вкара в 108-ата минута на срещата.

Макар доста хора да бяха отписали иберийците след загубата на Кристияно, то отборът на Фернандо Сантош се мобилизира и в крайна сметка след фантастичния характер, който показа, успя да изстрада най-сладката си победа.

ВИЖТЕ РАЗВОЯ НА МАЧА ПО МИНУТИ ТУК!

Така Португалия не сгреши 12 минути по-късно, след като през 2004 година загуби домакинския си финал срещу Гърция. Tриумфът е първи за "мореплавателите" в голям форум.

Интересно е да се отбележи още, че това бе първата победа на иберийците над французите в последните 11 мача между двата отбора, след като преди това 'петлите' бяха в серия от 10 поредни победи.

Освен това бе прекъсната и серията на французите, които нямаха загуба на свой терен в големи турнири от цели 18 мача насам.

Дидие Дешан пък от своя страна ще трябва да изчака още известно време, за да стане вторият човек в историята, който печели голям форум със страната си като футболист и треньор.




Срещата започна доста по-активно за французите, които демонстрираха самочувствие още от първата минута.

Първият удар в мача обаче бе за 'мореплавателите' в 4-ата минута, след като Нани бе намерен от Соареш с хубав извеждащ пас, но ударът на крилото от няколко метра бе доста разочароващ и прелетя над вратата.

Французите от своя страна отговориха на предизвикателството само минута след това. Сисоко стреля от воле, но и неговият удар прелетя над пределите на противниковата врата.

През следващите минути домакините понатиснаха противника си, а в 9-ата минута иберийците изтръпнаха, след като голямата им звезда Кристияно Роналдо започна да се превива на терена и напусна очертанията му, но след това се завърна в игра.

В 10-ата минута 'петлите' стигнаха до страхотен голов шанс, след като Жиру качи топката на главата, на Гризман, но Руи Патрисио успя по великолепен начин да реагира след удара на противниковия играч и изчисти топката в корнер.

Седем минути след това Пайе влезе брутално в коляното на Роналдо и португалецът се очакваше да бъде заменен, но след няколко минути извън терена той отново се появи в игра. 

В 21-ата минута Сисоко направи страхотен пробив през центъра на терена и отправи много силен удар малко пред инаказателното поле, но топката бе избита от противниковия страж в корнер. 

Три минути след това Адриен пък отправи удар от воле, който бе неточен, а в 24-ата минута кошмарът за Португалия стана факт - Роналдо бе принудително заменен от най-добрия си приятел Рикардо Куарешма. Той бе изнесен на носилка, което подсказва, че може да става въпрос за сериозна контузия. 

Няколко минути след това Сисоко направи страхотно включване в наказателното поле, но след това бе блокиран от Фонте при опита си да центрира. Това пък бе поредната силна изява за играча на 'петлите'.

В 33-ата минута Сисоко по страхотен начин се обърна след ефектен финт и отправи тежък удар по посока близкия ъгъл, но Патрисио по фантастичен начин успя да блокира кълбото. 

В 37-ата минута португалците направиха доста добра атака при която топката попадна в Адриен около точката на дузпата, но той се засуети. 

Три минути след това Фонте засече една топка с глава в наказателното поле на французите, но ударът му излезе в аут. 

До почивката не се случи нищо интересно и резултатът остана непроменен. 

Началото на второто полувреме започна с не толкова високо темпо. 

В 49-ата минута се стигна до опасно центриране на Нани в наказателното поле на противника, но нямаше кой да засече топката.

Пет минути след това Погба отправи много силен удар от дистанция, който обаче премина над пределите на противниковата врата.

В 57-ата минута Жоао Марио центрира перфектно и Нани бе на път да засече топката с глава, но точно преди това да стане Юмтити я изчисти.

Малко след това Гризман бе на косъм от гола, след като засече топката мощно с глава от границата на вратарското поле, но сантиметри го разделиха от седмия му гол в турнира. 

В 69-ата минута Коман отправи много силен удар от дистанция, който обаче премина встрани вратата.

Три минути след това Жиру намери отлично Коман, който нахлу в наказателното поле, но пасът му бе пресечен.

В 75-ата минута Патрисио направи страхотно спасяване след удар на Жиру и спаси вратата си, а пет минути след това Португалия имаше отличен шанс да открие резултата.

Нани центрира, а Лорис със сетни сили успя да изчисти топката. Куарешма обаче отправи фантастичен удар със странична ножица, но стражът на французите отново демонстрира рефлекс и изби кълбото. 

В 85-ата минута Патрисио спаси Португалия, след като отрази удивителен снаряд от дистанция на Сисоко. 

В продължението на срещата Жиняк бе много близо да се превърне в герой за Франция, но разтресе страничната греда след хубав финт и последвал удар. В крайна сметка се стигна до продължения.

През първото продължение португалците имаха страхотен шанс за гол, след като в 104-ата минута Куарешма центрира от корнер и Едер засече топката с глава, а Лорис със сетни сили успя да избие.

Постепенно обаче португалците заиграха доста по-уверено и в 108-ата минута Герейро разтресе напречната греда след удар от фаул, а минута след това Едер шокира Франция и откри резултата. Той бе оставен да стреля пред наказателното поле и прати топката в долния десен ъгъл на пазената от Лорис врата.

В самия край на мача французите можеха да изравнят, след като се създаде меле в наказателното поле на Португалия, но това не се случи.

ПОРТУГАЛИЯ - ФРАНЦИЯ 1:0 след продължения
1;0 Едер 108

ПОРТУГАЛИЯ: Патрисио, Пепе, Жозе Фонте, Рафаел Герейро, Седрик, Жоао Марио, Уилям Карвальо, Ренато (77 - Едер), Адриeн Силва (66 - Moутиньо), Роналдо (23 - Куарешма)

ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Саня, Кошчелни, Юмтити, Матюиди, Погба, Сисоко (110 - Марсиал), Гризман, Пайе (58 - Коман), Жиру (75 - Жиняк)

Стадион: "Стад Дьо Франс", Париж

Жълти картони: Седрик Соареш, Жоао Марио, Герейро, Жоао Моутиньо (Португалия), Юмтити, Матюиди, Кошчелни, Погба (Франция)

Червени картони: Няма

Рефер: Марк Клатънбърг (Англия)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ai2VUvhjT2Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>