Световният шампион Люис Хамилтън с Мерцедес бе най-бърз след петъчните свободни тренировки преди Гран При на Австралия в неделя, но конкурентите са много близо до него. 

Британецът бе лидер и в двете сесии, но във втората разликите паднаха значително. Люис бе единствен, който слезе под 1 минута и 24 секунди на обиколка, като най-добрият му опит бе от 1:23.931, но Макс Верстапен с Ред Бул бе с изоставане от само 0.127. 

С още една десета по-назад бе Валтери Ботас с другия Мерцедес, след което се подредиха пилотите на Ферари, като Кими Райконен бе с изоставане от 0.283, докато Себастиан Фетел бе на повече от половин секунда, но се счита, че Скудерията не показва пълния си потенциал, което обаче важи и за Мерцедес. 

Ромен Грожан с Хаас даде отличното 6-о време, а Дани Рикардо с другия Ред Бул щеше да бъде със сигурност по-напред от 7-ата позиция, ако при бързата му обиколка на пистата не бе развят червен флаг. 

Фернандо Алонсо с Макларън завърши 8-и, почти на 1,3 секунди от Хамилтън, но и на 0,5 от Грожан. Кевин Магнусен с втория Хаас бе 9-и, а десетката затвори Стофел Вандорн с Макларън, като борбата между двата тима зад водачите се очаква да бъде много интересна. От Рено и Форс Индия обаче също не са далеч, докато в Торо Росо Хонда този път резултатите не бяха толкова оптимистични, а и Уилямс бе със сериозно изоставане.