Люис Хамилтън спечели здравата битка с Макс Верстапен, за да триумфира в Гран При на Монако. 

Британецът имаше проблеми с гумите и бе притискан здраво от холандеца, но удържа първото място, за да запише 77-ата си победа за сезона и 4-а през сезона. 

Заради наказание в началото на надпреварата, Верстапен остана 4-и, а на подиума се качиха Себастиан Фетел и Валтери Ботас, така че за първи път от началото на сезона Мерцедес не записа двоен успех. 

На старта Хамилтън се измъкна пръв, а макар и Верстапен да започна по-добре, нямаше как да мине пред Ботас. Дани Рикардо спечели позиция срещу Кевин Магнусен, а Пиер Гасли излезе 7-и. Шарл Льоклер бе с твърди гуми, като изпревари бързо Строл и Норис за 13-ото място. 

Няколко обиколки по-късно мина пред Грожан, но след това леко се удари с Хюлкенберг, спука гума и загуби позоции, като трябваше да мине през бокса. В челото Хамилтън водеше с около секунда и половина пред Ботас, който бе с около толкова пред Макс, а Фетел бе малко по-назад. 

Последва обаче кола за сигурност заради отломките по пистата, което доведе до смяна на гуми за лидерите. От Мерцедес повикаха и двете си коли в бокса, но Ботас трябваше малко да изчака и това даде възможност на Макс да го изпревари в питлейна, като двамата леко се докоснаха. 

Още в следващия тук обаче, Ботас влезе за нова смяна, като сложи най-твърдите гуми „хард”, както и повечето от останалите. Това обаче го прати 4-и. Хамилтън обаче караше с медиум, което предполагаше ново спиране за Люис. 

Льоклер влезе за нова смяна, а в 19-ата обиколка се прибра в бокса и отпадна, което завърши разочароващия уикенд за него. В челото разликите бяха малки, а дъждът така и не идваше. 

Макс бе наказан с 5 секунди заради бързото си освобождаване в бокса, които щяха да бъдат добавени към времето му в края. Той обаче бе много близо до Люис, който се оплакваше от проблеми с гумите си, но държеше холандеца зад себе си. 

Хамилтън получи информация, че му предстои още едно влизане, но бе успокоен, че такова ще прави и Макс заради износване на неговата предна лява гума. Дъжд нямаше, а Верстапен оставаше залепен зад световния шампион. Фетел бе на 1,7 секунди назад, като бе дръпна с 3 секунди преди Ботас. 

Лидерите настигнаха група изостанали пилоти, което ликвидира разликите, но пък водачите се справиха бързо с изостаналите. Предна лява гума на Люис бе силно износена, но той оставаше на пистата, с около половин секунда пред Макс. Фетел бе на още 1 по-назад, но той знаеше за наказанието на Верстапен. 

Обиколките преминаваха, а в челото ситуацията не се променяше. Макс бе близо, особено на фибата, но нямаше как да атакува Люис, който в някои завои се пързаляше сериозно, но държеше първото място, макар и със суперизносена предна лява гума, най-вече заради доброто си ускоряване в тунела. 

В 76-ата обиколка Макс опита атака след тунела, имаше контакт гума в гума, но двамата запазиха позициите си. Случилото се обаче бе разследвано, а Хамилтън посвети успеха си на Ники Лауда. 

В десетката влязоха още Пиер Гасли, Карлос Сайнц, Дани Квят, Алекс Албон, Ромен Грожан и Дани Рикардо. Люис вече има 137 точки, като се откъсна по-серионо пред Ботас, който е със 120.