Първите тестове  преди началото на сезона във Формула 1 вече са в историята, но които бяха основните акценти от тях? Повечето едва ли ще са позитивни за конкурентите на Мерцедес. 

Сребърните стрели бяха най-бързи, след като в последния ден Валтери Ботас записа 1:15.732 и изпревари с почти 8 десети съотборника си Люис Хамилтън. 

Доминантът в спорта в последните години обаче, предложи и най-иновативните промени, свързани с новата кормилна система, както и със задното окачване и определено стресна конкурентите. 

От друга страна миналата година по същото време Ферари блеснаха в първите тестове, преди във вторите Мерцедес да покажат мощ и след това в Мелбърн да останат без конкуренция. Именно затова германците не се успокояват. 

„Беше добра седмица. Колата стоеше добре и се представи добре през цялото време. Разбира се има много неща, върху които да работим, но основата е отлична“ заяви техническият директор Джеймс Алисън. 

Както обикновено в тези дни е най-трудно да се разбере какво  точно е предимството и колко всъщност изостават конкурентите, в случая Ред Бул и Ферари. 

Биковете обаче бяха обнадеждени от работата на Хонда, след като изминаха втората най-дълга дистанция и Макс Верстапен не случайно обяви, че не бързината е била приоритет в тези дни. Според специалистите обаче, именно Ред Бул е основният съперник на Мерцедес, поне засега. 

Във Ферари също се фокусираха върху дълги серии от обиколки, но въпреки това първите знаци не са добри. „Нормално е да сме притеснени, след като не сме толкова бързи, колкото искаме да бъдем. Мерцедес и Ред Бул демонстрираха отлична скорост“ обяви Матиа Биното. 

В средата на колоната обаче е повече от любопитно. Рейсинг Пойнт изкопира сериозно колата на Мерцедес от миналата година и тимът бе 4-ият най-бърз, давайки сериозна заявка за първи сред останалите. 

От Макларън този път нямаха технически проблеми и също завъртяха много обиколки – 424. Алфа Таури, Рено и Алфа Ромео обаче, демонстрираха добра бързина, а Уилямс определено не изглеждаше като абсолютния аутсайдер от миналата година. 

Вторите тестове са другата седмица, отново от сряда до петък, като пак ще се състоят на пистата в Барселона.