Бягането векове наред е било основен метод за отслабване и поддържане на добро здраве. През 80-те години на миналия век, обаче, се появиха и други видове физическо натоварване, като танците, аеробиката и тренажорите, които оставиха бягането на заден план. Преди да изтеглите бързи заеми за 2018 г. (pikavippi nopeasti 2018), обаче, за да закупите такъв тренажор, нека разгледаме няколко разпространени заблуди, свързани със кардио-тренировките.

Мит №1: Аеробиката е най-подходяща за изгаряне на излишни мазнини 

В действителност най-добрият начин да придобиете стройна фигура е, като комбинирате аеробни със силови упражнения. Повечето жени се занимават само с аеробика. Факт е, че тренировките по аеробика изгарят мазнините веднага, докато при силовите упражнения се изгаря гликоген, но учените са доказали, че през първите 20 минути на кардио-тренировката се изразходва само захарта в кръвта като вътрешно гориво. Едва след това организмът започва да черпи и от мазнините. Ако редувате силови  с аеробни упражнения, ще имате двойна полза.

Мит №2: Колкото по-дълго продължава тренировката по аеробика, толкова по-добре

В действителност няма доказателства, че това е така. Точно обратното, учените смятат, че ефективното изгаряне на мазнини по време на тренировката става само през първия час, след което организмът започва да използва мускулните тъкани за гориво, което унищожава необходимите аминокиселини в организма.

Мит №3: Бавната тренировка е по-ефикасна от бързата

Смята се, че тялото по-ефективно изгаря мазнини в състояние на покой, а по време на натоварване, изгаря предимно глюкоза, от което следва, че трябва да тренираме бавно, за да „подведем“ тялото ни да „счита“, че си почива. Това отново е доста погрешно схващане. Ако се занимавате достатъчно дълго с упражнения в бавно темпо, организмът ви все пак ще започне да изразходва не само мазнините, но и въглерода, както и мускулната тъкан. Също така при постоянно понижено темпо на тренировка, ще намалим и количеството на изразходваните калории, т.е. ефектът от тренировката (отслабването) също ще е по-бавен. Ако искате да отслабнете по-бързо, трябва да се движите по-интензивно по време на тренировките.

Мит №4: Трябва да започваме тренировката с аеробика и след това да преминем  към силовите упражнения

В действителност е точно обратното. За най-голям ефект започнете със силова тренировка от 6-12 повторения. Ако обаче започнете с кардио-тренировка, организмът ще изразходи целия гликоген, което ще доведе до спад на силата в мускулите. Това означава, че вече няма да можете да тренирате с интензивността, необходима за укрепване на мускулите. Силовата тренировка ще доведе до активно изгаряне на въглерода, което ще накара тялото да започне да използва мазнините за гориво активно от самото начало на аеробната тренировка, вместо както обикновено след 20 минути.

Мит №5: Ако сте изяли шоколад, добавете 20 минути на тренировката и ще ги изразходвате

Ако се храните повече и се пробвате да компенсирате това с удължаване на времето за тренировка, така няма да постигнете нищо. Тренировката ще се удължи дотолкова, че или ще се уморите, или ще претренирате и ще приключите дотам. В действителност ако сте изяли излишно парче торта или шоколад, трябва да увеличите не времето, а интензитета на следващите две тренировки, след което можете да се върнете към нормалния режим на трениране.

Вместо да теглите евтин автомобилен кредит (halpa autolaina), за да си закупите кола, можете да се движите повече пеша, за да удвоите ефекта на кардио-тренировките.