Трябва да знаем, че тялото на мъжете се отличава от това на жените. Докато мускулните тъкани в мъжкото тяло са цели 40%, при жените те са едва 23%. За сметка на това мастната тъкан при жените е с цели 10-12% повече, отколкото при мъжете. И вместо да бързате да теглите бързи кредити за 2018 г. (snabblån 2018) за всякакви разкрасяващи процедури и терапии, за да понижите теглото и количеството на мазнините в тялото, може би е добре да преразгледате идеята за спорт. 

За съжаление въпросът как спортът се отразява върху жените все още не е достатъчно изучен, а провежданите досега изследвания са доста остарели. Трудно е да се предвиди потенциалът, която има жената. Преди някакви си 10-15 години никой не можеше да допусне, че една жена може да вдигне щанги, тежащи 140 кг, или пък да пробяга маратон с продължителност 2 часа и 24 мин. Тенденцията е постиженията на жената в спорта все повече да се доближават до тези на мъжа. 

Последни изследвания

През последните години са проведени доста изследвания, за да се провери състоянието на жената по време на цикъл. Противно на очакванията се оказва, че този период съвсем не води до намалена работоспособност при жената. Факт е, че е забелязана понижена координация няколко дни преди и в първите два дена от цикъла, но работоспособността си остава на предишното ниво.

Изследванията също показват разминаване в субективната преценка спрямо физиологичните характеристики. Според запитването жените чувстват понижена работоспособност точно преди и в самото начало на цикъла, докато 25% от спортистките твърдят, че атлетичните им способности спадат една седмица преди цикъла. Половината от жените до 35-годишна възраст не изпитват дискомфорт по време на цикъл, докато другата половина и повечето от жените след 35-годишна възраст започват да трупат килограми преди и по време на цикъла, усещат напрежение, тежест в корема, изпадат в депресивни състояния, имат гадене, болка в гърдите и гърба, главоболие, страдат от крампи и др.

Всичко това е резултат от биохимичните промени, които настъпват в тялото през този период. За да облекчите състоянието си и за да изхвърлите излишните соли и вода, трябва да правите повече физически упражнения. Жените, които са по-активни физически, по-леко преживяват циклите, отколкото онези, които са със заседнал начин на живот. Физическите упражнения загряват мускулите на корема и понижават вероятността от възникване на крампи, като същевременно засилват отделянето на ендорфини, които от своя страна намаляват усещането за болка.

Добри новини за жените в менопауза

Изследванията показват, че менопаузата по никакъв начин не влияе върху работоспособността или на издръжливостта на жената. Възможно е да има известно понижаване на работоспособността, координацията, издръжливостта и др. в резултат на увеличаване на възрастта, но това не е свързано с менопаузата. Всъщност при желание жените могат да водят активен начин на живот до дълбока старост.

Нещо за бременните

Физическите упражнения играят голяма роля за здравето на майката и детето по време на бременност. Изследванията показват, че активните жени по-лесно раждат и по-бързо се възстановяват след раждането. За такива жени е препоръчително да се занимават със спорт, който не би довел до нещастен случай. Разбира се, няма как в този период да карате ски, да се пързаляте на кънки, или да скачате от трамплин, но в историята има много случаи на жени, участвали в спортни състезания по време на бременност. 

Не е необходимо да вземате заем без лихва (låna pengar utan ränta)за да започнете да спортувате във фитнес зала, достатъчно е да отидете в близкия парк и да започнете да водите активен начин на живот. Не забравяйте, апетитът идва с яденето!