Предложението да бъдат увеличени участниците на финалния кръг на Световното първенство на 48 отбора още в Катар през 2022-а година е невъзможно да бъде прието и няма никаква спортна логика в това, се казва в изявление на организацията на Европейските футболни лиги (ЕПФЛ).

Шефът на ЕПФЛ Ларс-Кристер Олсон заяви пред Ройтерс, че е много изненадан от предложението, което е дошло от Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) след нейния конгрес в Буенос Айрес, а също така и че това изявление е направено без допитване до останалите участници във футболния процес.

Олсон заяви, че по-дългия турнир с няколко дни ще увеличи прекъсването в първенствата, което самите Лиги няма да приемат по принцип, тъй като ще донесе повече напрежение за футболистите.

Той добави, че организацията ЕПФЛ е все по-близо до споразумение с ФИФА Световното първенство в Катар да се проведе през ноември и декември, а не както по традиция се организира един Мондиал през юни и юли заради високите температури в Близкия Изток.

ФИФА вече излезе с решение, че смята да увеличи участниците на Световните финали от 32 на 48, но от 2026-а година. Но изместването с четири години напред на идеята за промяна беше представена на президента на ФИФА Джани Инфантино по време на посещението му в Буенос Айрес и швейцарецът я разгледа като примамлива.

"Това е невъзможно. Ние вече направихме една отстъпка да прекъснем първенствата в страните в момент, когато някои от тях се намират в разгара си. Това са най-важните Лиги, те са в Европа и Европа не е съгласна с това", заяви Олсон в телефонно интервю.

"Аз лично съм изненадан от това предложение от Южна Америка и то да бъде представено по този начин".

Според него, други национални федерации и всички клубове няма да бъдат съгласни с тази ексцентрична идея.