България обърна Кипър с 2:1 на стадион "Васил Левски" и записа трета поредна победа за Лига на нациите.

"Лъвовете" са лидери в лига "С" на група 3 с пълен актив от девет точки. Зад нас са Норвегия с 6 пункта, Кипър с три и Словения без спечелена точка.

"Островитяните" поведоха в резултата след гол на Кастанос (41), но родните ни национали направиха пълен обрат с попадения на Десподов (59) и Неделев (69).

Така България продължи успешната си серия срещу Кипър и ще чака с приповдигнато настроение гостуването си на Норвегия след три дни в Осло.

"Трикольорите" победиха Кипър, но трябва да се отбележи, че допуснаха твърде груби грешки в средата на терена и в защита, които може да се окажат фатални срещу норвежците.

Все пак едно голямо "браво" за националите ни, които се раздадоха и направиха страхотен обрат за крайната победа. 


Срещата започна силно за България, като "лъвовете" налагаха дълбока преса и тотално доминираха в началните минути. Така се стигна и до първото положение в 4-ата минута, когато Божидар Краев получи топката на точката на дузпата, но не успя да вкара след странична ножица.

Постепенно кипърците поизравниха играта, като действията се пренесоха в средата на терена. В 19-ата минута гостите стигнаха до отлична възможност. Тогава Кастанос стреля от пряк свободен удар, но Илиев без проблеми спаси.

Три минути по-късно Кирил Десподов стреля мощно от ъгъла на наказателното поле, но топката се отклони от играч на Кипър и отново не се стигна до гол. След половин час игра гостите едва не си набутаха ефектен автогол.

Тодор Неделев центрира остро от ъглов удари и с глава Сотириу по чудо не прати топката в собствената си врата. Към края на полувремето темпото на игра сериозно падна, от което се възползваха "островитяните".

В 41-ата минута Страхил Попов допусна сериозна грешка и позволи на Авраам да пробие отляво, последва пас към Кастанос, който от точката на дузпата вкара за 0:1.

Второто полувреме започна с уникален шанс за Кипър. В 49-ата минута Сотириу се откъсна сам срещу Илиев, но вместо да вкара, изпрати топката високо над вратата ни. Страхотен късмет за България.

Този пропуск даде криле на родните ни национали и те натиснаха здраво. Четири минути по-късно Ивелин Попов успя да вкара от воле, но от положение на засада и попадението правилно бе отменено.

Логичното се случи в 59-ата минута, когато "лъвовете" вкараха. Тогава Тодор Неделев пусна страхотен пас надясно към Страхил Попов, който намери от движение Десподов и той с глава опъна мрежата за 1:1.

България бе в стихията си, но това не бе всичко. В 69-ата минута Страхил Попов намери Тодор Неделев, който със страховита тупалка заби феноменален гол за 2:1.

След този гол българите правилно намалиха темпото и спокойно разиграваха в средата на терена. До края не се случи нищо интересно и така България заслужено си взе победата и трите точки. 

България - Кипър 2:1

Голмайстори: 

0:1 Кастанос (41)
1:1 Десподов (59)
2:1 Неделев (69)

БЪЛГАРИЯ: 23.Илиев, 2. Попов, 3. Занев, 5. Бодуров, 6. Славчев, 7. Костадинов. 8. Неделев, 10. Попов, 12. Краев, 14. Недялков, 19. Десподов

КИПЪР: 12. Панай, 3. Йоану, 4. Меркис, 6. Деметриу, 10. Сотириу, 11. Авраам, 13. Кусулос, 15. Папулис, 18. Артиматас, 19. Лаифис, 20. Кастанос