Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е оптимист за евентуално домакинство на България, Румъния, Сърбия и Гърция на Европейско първенство по футбол.

„Аз си мисля, че имаме реални шансове. Знаете, че имаше избори в Румъния и Гърция и затова се отложиха разговорите. Трябваше следващият кръг от разговори да протече в Букурещ през юли. Сега ще се съберем през следващата седмица. Имаме промяна в управлението в Гърция - ново правителство, нов министър. Ще видим какво ще е тяхното мнение, защото те бяха инициатор. Моето настояване ще е до края на годината да изберем дали ще подготвяме кандидатурата за световно или европейско. Според мен шансовете ни за Европейско първенство през 2028 или 2032 г. са доста по-големи. Ще настоявам да се фокусираме върху кандидатура за Европейско първенство", заяви каза Кралев пред bTV.

Министърът разкри, че правителството все още не е запознато с изготвената стратегия за развитие на българския футбол.

„Очаквам с нетърпение всеки момент да бъде представена тази програма, да я презентираме пред правителството, за да получи финансиране. Ако програмата е добра, виждам, че има огромно желание от страна на премиера и правителството да помогнем на футбола. Трябва да се върнем към корените. Проблемите са именно в детско-юношеския футбол, където трябва да привлечем добри специалисти, да се работи по единна методика, за да може да наваксаме пропуснатото през последните години от останалите държави. Ако сега започнем, до 4-5 години ще имаме съвсем сериозни резултати“, заяви Кралев.