Според едно от най-авторитетните издания в Англия - "Таймс", УЕФА разглежда три плана, по които да се играят квалификациите за Шампионската лига за сезон 2020/21. Първият е всички дуели да се решат в един мач на неутрален терен. Вторият - да бъдат изиграни само плейофите. В тях участие ще вземат шампионите на страните, които заемат местата от 11-о до 22-о в ранглистата на УЕФА (т.е. България няма да участва). А третият вариант е груповата фаза на Шампионската лига да бъде съставена от поканени отбори, а критерият за избирането на клубовете ще бъде редовно участие в турнира. Тоест повечето отбори от Балканския полуостров остават с пръст в устата.

Точно заради това президентът на Цървена звезда Звездан Терзич има решение как футболът по нашите географски ширини да стане по-силен, независимо от решението на УЕФА (макар и от Нион да казаха, че все още не са обявили как точно ще протекат квалификациите на Шампионската лига и Лига Европа и кога ще се случи това). 

Първо, Терзич призна, че от евроцентралата искат всички страни, които са между 16-о и 55-о място в ранглистата на УЕФА, да са завършили първенствата си до 20 юли и да уведомят кои ще са техните евроучастници. По план първият кръг на Шампионската лига трябва да се проведе на 28 юли, а вторият на 11 август. Тук ще се включи и родният шампион Лудогорец, както например и сръбският първенец Цървена звезда. При това положение групите на Шампионската лига ще зпаочнат в началото на октомври. Това по думите на Терзич, силният човек на "Мала Маракана", бил план "А" на УЕФА. План "В" е съвсем друг - ако по здравословни и организационни обстоятелства първенствата не успеят да приключат до 20 юли, на 3 август ще бъде определен нов срок. План "С" е свързан с политически решения. Например някои държави не позволяват да се играят мачове на тяхна територия до определени дати. Тогава ще влезе в сила вариантът за мачове на неутрални терени.

И докато Терзич е водил комуникация с висши ръководители на УЕФА, отново е била обсъждана идеята за създаване на Регионална лига - Изток. Тя е по-различна от онази, която искаха да създадат бившите шефове на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов през 2011 година. Тогава те се бяха ограничили до това да се сформира Балканска лига, докато сега мащабите са далеч по-сериозни. 

"Цървена звезда, Партизан, Войводина, Чукарички. Горе-долу тези отбори от Сърбия ще играят в тази Източна лига. Държави като Белгия и Нидерландия обмислят обща лига. Ако не се бяха усложнили отношенията между Русия и Украйна, сигурно и те щяха да направят общо първенство. Но защо, ако политическата ситуация позволи, да не направим Регионална лига - Изток, с участието на Сърбия, Румъния, Унгария, България. Това ще са над 50 000 000 жители. Ще има огромен интерес", каза още Терзич, цитиран от "Меридиан мач".

"Всяка от страните ще излъчи по 4 отбора. Така в Лигата ще участват 16 отбора. Ще има сериозни финанси от телевизионни права. Аз ръководя голям клуб вече 6 години. И трябва да мисля как да адаптираме нашия бюджет в ситуацията на такава голяма криза. Как да увеличим приходите при положение, че няма да правим големи трансфери през лятото", добави шефът на Цървена звезда.

Звездан Терзич казва, че до момента създаването на Източна лига е само на скица, но въпреки това вече се водят пъри разговори. "Не знам какви ще са реакциите. Само ще ви спомена, че феновете на Цървена звезда са много недоволни, че за повечето срещи от първенството на Сърбия имаме по около 3000 фенове на "Мала Маракана". При сблъсъци с най-силните отбори от България, Румъния и Унгария, стадионите ще бъдат пълни. Белгия и Нидерландия вече говориха с УЕФА за съвместна женска лига и имат зелена светлина. Скоро ще имаме преговори и с футболната федерация на Сърбия по въпроса. Защото съм сигурен, че всички ще имат интерес към този проект", завършва Терзич.