Англия взе поне частичен реванш от Хърватия за полуфинала на световното първенство, след като обърна съперника си с 2:1 на „Уембли” и го прати в долната дивизия на Лигата на Нациите. 

В същото време с успеха хората на Гарет Саутгейт спечелиха групата и се класираха за полуфиналите, които ще се изиграят през лятото на следващата година и с които могат да осигурят място на европейските финали. 

Домакините бяха по-добри, но след няколко пропуска през първото полувреме изостанаха в резултата малко след почивката. В последните минути обаче, Хари Кейн излезе на сцената и първо асистира, а след това сам отбеляза скъпоценния втори гол, за да донесе драматичния успех на своя тим. 


В състава на Англия нямаше изненади. Уокър, Стоунс и Делф замениха Трипиър, Уинкс и Магуайър, които играха срещу Испания миналия месец. Джордън Хендерсън изобщо не бе в групата. За Хърватия Никола Влашич се появи на мястото на контузения Иван Ракитич. 

Още във 2-ата минута хърватите бяха на път да ударят, след като Делф се подхлъзна и не успя да върне добре назад, Рикфорд изпревари Крамарич, но прати топката в краката на Ребич, който от границата на наказателното поле не успя да намери празната врата, стреляйки над гредата. 

След това домакините взеха инициативата и в 8-ата минута Стърлинг не бе точен при подаването във важния момент. В 11-ата минута Стърлинг пропусна чисто положение. Изведен сам срещу вратаря отдясно, той би в тялото му, след като имаше опция и да подаде. След корнера Стоунс отклони с глава и на далечната греда Хари Кейн не успя да намери добре топката, пропускайки още една ситуация. 

В 16-ата минута англичаните отново пропуснаха. Делф изведе Стърлинг, който бе спрян от Калинич, който обаче изби топката право към Хари Кейн, който веднага я насочи към вратата, но Тин Йедвай успя да блокира пред голлинията, а след това Калинич плонжира и отрази добавката на Кейн. Страхотна ситуация! 

Последваха малко по-спокойни минути, макар че домакините продължиха да имат инициативата. В 26-ата Калинич спаси удар от въздуха на Бен Чилуел. Нападението на гостите, изобщо не функционираше и за Пикфорд нямаше никакви проблеми след ситуацията в началото. 

Все пак в 38-ата минута Крамарич проби до аутлинията, а Джо Гомес протегна крак и сякаш спъна нападателя, но реферът не отсъди нищо. След това Рос Баркли отново не бе прецизен с опит от въздуха и в крайна сметка паузата дойде при 0:0.  

След паузата продължи да бъде интересно. Хървите имаха шанс в 51-ата минута, но Перешич не успя да подаде точно пред вратата. След корнера Рашфорд овладя и набра скорост, след което пусна към Стърлинг пред вратата, който обаче не успя да отправи добър изстрел, а Калинич се намеси. 

В 57-ата минута обаче, „Уембли” замлъкна. Крамарич получи в наказателното поле пред вратата, финтира няколко пъти, а след като не бе затворен успя да стреля, получи се рикошет и топката влетя в мрежата за ужас на феновете на Англия. 

Саутгейт реагира, като пусна Деле Али, а минути след това и Джеси Лингард и Джейсън Санчо. Домакините обаче не бяха прецизви в атаките си, явно все още шокирани от гола на гостите. 

Все пак в 78-ата минута домакините изравниха и си върнаха надеждите. След силно хвърлен тъч защитата на гостите не успя да избие, на далечната греда Кейн успя да овладее и да пусне топката покрай вратаря, а от самата голлиния Лингард отбеляза за 1:1. 

В 82-ата минута Лингард се превърна в герой и на другия край, след като изби пред голлинията удар на Вида. Малко след това англичаните ликуваха. След пас отляво Хари Кейн се плъзна по тревата и засече в мрежата, за да донесе победата с 2:1 с първия си гол за отбора от 1/8финала с Колумбия през лятото. 

Англия – Хърватия 2:1
 
0:1 Крамарич 57
1:1 Лингард 78
2:1 Кейн 85
 
Англия: Пикфорд, Уокър, Гомес, Стоунс, Чилуел, Дайър, Делф (73 Лингард), Баркли (63 Али), Стърлинг, Рашфорд (73 Санчо), Кейн
Хърватия: Калинич, Върсалко (28 Милич), Ловрен, Вида, Йедвай, Модрич, Брозович, Ребич (46 Брекало), Влашич (80 Рог), Перишич, Крамарич

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/NOGI712oqDE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>