Футболистите на Косово предизвикаха Англия, но бяха наказани. Гостите поведоха още в 1-ата минута, но Хари Кейн и компания се развихриха, за да спечелят европейската квалификация с 5:3 в Саутхемптън. 

Така тимът на Гарет Саутгейт остана с пълен актив в група А, като вече има 12 точки и 19 вкарани в тези 4 мача. Косово остава с 8 точки, като това бе първо поражение за тима  под ръководството на Бернар Шаланд, като серията стигна 14 мача и продължи година и половина. 

Балканците имаха нещастието да вкарат в самото начало и след това бяха пометени от домакините до почивката, които записаха 43-и мач без загуба в квалификация и така вече 10 години са без поражение в двубой за класиране на световно или европейско първенство. 

Младокът Джейдън Санчо оправда титулярното си място с 2 попадения, а Рахийм Стърлинг отново показа, че е в страхотна форма. Нямаше как да се мине и без гол на Хари Кейн. 

Капитанът обаче пропусна дузпа, а въпреки загубата Косово заслужава само поздравления за играта си и това, че се противопостави без страх на съперника, като стана 6-ият отбор от 2010-а насам, който вкарва поне 3 попадения на Трите Лъва. 


Гостите шокираха феновете на южния бряг още в първите секунди. Гостите спазиха намеренията си да пресират и лош пас на Рос Баркли постави Майкъл Кийн под напрежение. Защитникът загуби от Мурики, който намери свободния Бериша, който сам срещу Пикфорд го преодоля. Невероятно начало и гол след само 34 секунди! 

Англичаните обаче бързо отговориха. След корнер Кийн върна топката пред вратата и така се реваншира за грешката си, а Рахийм Стърлинг бе на точното място, за да вкара отблизо – 1:1. Това бе 8-ият гол на играча на Ман Сити в последните 8 срещи на Англия. 

Попадението успокои домакините, които бързо излязоха напред. Стърлинг отново бе  в центъра на събитията, като проби в сърцето на отбраната, след което подаде на Хари Кейн и капитанът нагласи топката на левия си крак, след което стреля през краката на Мурич и отбеляза 26-ия си гол за Трите Лъва. 

Косоварите обаче бързо създадоха отново напрежение пред Пикфорд, но Мурики не успя да стигне до топката. Затова и последваха минути, в които домакините не можеха да се успокоят напълно, тъй като нападенията на Косово бяха наистина мълниеносни. 

Все пак с малко сласа и късмет домакините увеличиха преднита си до 3:1 в 38-ата минута, макар и при спорни обстоятелства. Александър-Арнолд и Алити се бореха за топката, която англичанинът отне, а гостите претендираха за нарушение. Такова обаче не бе отсъдено, а и англичаните не извадиха топката навън, а продължиха. Магуайър подаде на Санчо, който след това центрира пред вратата, където Войвода отклони топката в мрежата. 

Босът на Косово бе бесен и вероятно с право, защото това се оказа и повратния момент. Стърлинг използва свободното пространство, което получи, за да напредне и да намери Джейдън Санчо, който вкара първия си гол за националния отбор. Секунди преди паузата младокът вкара отново за 5:1, пак след пас на Стърлинг и стана най-младият от Уейн Руни през 2004-а с 2 попадения в един мач. 

Малко след подновяването на играта гостите пак вкараха. Този път Райс сбърка, Мурики даде отличен пас към Бериша, който демонстрира хладнокръвие и вкара със силен удар. 

Гостите не смятаха да се отказват и само няколко минути по-късно спечелиха дузпа! Магуайър спъна Мурики, който сам застана зад топката и вкара от бялата точка с мощен шут, с което определено върна интригата на „Сейнт Мерис“. 

Няколко минути по-късно обаче последва и дузпа за Англия. Рос Баркли бе съборен, а Хари Кейн изпълни, само че вратарят Мурич изби по страхотен начин удара му! Това бе едва вторият наказателен удар, който нападателят пропуска за Англия. 

Малко след това топката срещна гредата след изстрел на Стърлинг, при който Мурич пак успя да се намеси и да докосне топката. В 75-ата минута при нов удар на звездата на Манчестър Сити се получи рикошет и като по чудо не се стигна до гол. 

В 88-ата минута гостите можеха да направят последните минути драматични, но Целина стреля малко встрани и в крайна сметка двубоят приключи при 5:3. 

Англия – Косово 5:3
 
0:1 Бериша 1
1:1 Стърлинг 8
2:1 Кейн 19
3:1 Войвода 38 автогол
4:1 Санчо 44
5:1 Санчо 45+1
5:2 Бериша 49
5:3 Мурики 55 дузпа
 
Англия: Пикфорд, Александър-Арнолд, Кийн, Магуайър, Чилуел, Хендерсън, Райс, Баркли (84 Маунт), Санчо (85 Рашфорд), Стърлинг, Кейн
Косово: Мурич, Войвода, Рахмани, Алити, Хадергьонай, Воца (60 Рашкай), Халими, Муслия (46 Пакарада), Целина, Бериша, Мурики