След 4-годишно отсъствие и само дни преди да празнува 90 години от основаването си, Реал Валядолид отново се завърна сред най-добрите испански отбори. 

Тимът спечели финалния плейоф срещу Нумансия, след като в реванша у дома стигна до 1:1. Това бе напълно достатъчно за спечелването на промоция за Примера, след като в средата на седмицата Виолетовите бяха спечелили като гости с 3:0. 

Във втория мач Нумансия имаше повече възможности за победа, но направи доста пропуски и с напредване на времето загуби вяра, че може да постигне чудо. 

Едва в 86-ата минута Ману дел Морал даде аванс на гостуващия тим, но в добавеното време лидерът на домакините Хайме Мата донесе равенството след самостоятелна акция и празненствата можеха да започнат. Това бе неговият 35-и гол за сезона, което е абсолютен рекорд за Сегунда дивисион. 

Така Валядолид се присъединява към тимовете на Райо Валекано и Уеска, които спечелиха директна промоция и трите отбора ще заменят в Ла Лига изпадналите Депортово Ла Коруня, Лас Палмас и Малага.