УЕФА обяви планове за засилване на борбата срещу уредените мачове във футбола чрез ново партньорство. Днес европейската централа подписа споразумение за обмен на информация с международната асоциация за сигурност в спорта (ESSA).

"Със задоволство обявяваме, че ESSA ще си партнира с УЕФА в нашата мисия да изкореним манипулирането на мачове от футбола. Обмяната на информация между доверени партньори е крайъгълен камък в тази борба", заяви директорът на отдела по почтеността в УЕФА Емилио Гарсия, цитиран от вестник "Дневник".

Според условията на споразумението ESSA и 25-те водещи оператори на спортни залози, които членуват в тази организацията, ще информират УЕФА за потенциални опити за уреждане на мачове чрез своята платформа за сигнали, която проследява и докладва за подозрителни залагания по света.

"Уреждането на мачове е болест, която трови душата на футбола. Нашият спорт трябва да бъде предпазен от тези, които търсят облага от нея чрез престъпни деяния", каза още Гарсия при представянето на новото партньорство.

УЕФА има собствена система за засичане на съмнителни залози, която покрива около 32 000 мача в Европа на година. Освен това европейската централа създаде мрежа от комисии по почтеността в рамките на националните футболни асоциации, които поддържат връзка с местните правоохранителни органи. В допълнение УЕФА работи с Европол, както и с други криминални служби, в това число пряко с полицейските сили и прокурорите.

Чрез партньорството с ESSA УЕФА цели да увеличи значително броя на следени мачове, тъй като асоциацията за сигурност в спорта работи с всичките най-големи букмейкърски компании в света. През 2017 г. ESSA отчете 266 сигнала за съмнителни залагания по време на спортни срещи, като 144 от тях бяха засечени през последното тримесечие от годината. Тенисът (160) и футболът (45) формираха 77% от случаите за съмнителни залози.

Организацията отчете ръст в подозрителни мачове във всички останали спортове, които през 2016 г. са били общо 8%. Географски Европа продължава да е на водещо място, като 144 от сигналите, или 54% от общия брой, са от този континент. Азия е на второ място с 19% (50 сигнала).