Всеки четвърти футболист в европейските първенства е чужденец, показва проучване на Mеждународния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). Анализът обхваща 2235 клуба от 142 първенства в 93 държави по целия свят.

Към 1 май броят на регистрираните чуждестранни футболисти е 12 435. Това включва всички чужденци, които са били част от групата в поне един мач за даден отбор през сезон 2017/18. В проучването не влизат чужденците, които са преминали през школата на даден клуб.

От всички футболист в изследването 21.2% играят в чуждестранни първенства. Увеличението им е с 1.2% в сравнение с година по-рано. Най-голям е дялът на легионерите в Европа - 24.9%. Следват Северна и Централна Америка с 22% и Азия с 18.6%. Най-много местни футболисти използват отборите от Южна Америка, където чужденците са само 9.6%.

Проучването показва, че европейските отбори се стремят да привличат млади и талантливи играчи, от които да извлекат финансова изгода на по-късен етап. Именно в Европа е най-ниската средна възраст на чуждестранните футболисти - 26.3 години. Футболът в Азия и Южна Америка е притегателна сила за чужденците в напреднала част от кариерата. Средната им възраст там е съответно 29 и 28.3 години, пише "Дневник".

Очаквано най-голям брой сред чужденците са бразилците. 1236 от футболистите в проучването играят извън родината си. Броят им се е увеличили с 42-ма в сравнение със сезон 2016-17. Две трети от бразилците играят в Европа, а най-предпочитаната им дестинация е Португалия (240).

Другите два най-чести дестинации за футболисти са от Англия в Шотландия (110) и от Аржентина в Чили (106). Като дял от чужденците след бразилците се нареждат французите, аржентинците и сърбите. Броят на сърбите в чуждестранни първенства е 465, като най-голяма част от тях играят в Босна и Херцеговина.

Най-много чуждестранни футболисти на глава от населението има в Исландия, където се падат по 180 на 1 млн. жители. В класацията следват Черна гора, Уругвай и Хърватия, като в десетката преобладават държави от бивша Югославия.