Националният отбор на Холандия продължава с възраждането си под ръководството на легендата Роналд Куман. "Лалетата" подчиниха с 2:0 световния шампион Франция в Ротердам и запазиха шансове за класиране на 1/2-финалите в елитната дивизия от Лигата на нациите.

Жоржиньо Вайналдум откри резултата в края на първото полувреме на  стадион "Де Кайп". Крайното 2:0 оформи Мемфис Депай в продължението от дузпа. Успехът за "оранжевите" можеше да е далеч по-изразителен, ако не бяха чудесните намеси на Юго Лорис. Звездните нападатели на гостите Антоан Гризман и Килиан Мбапе пък бяха напълно изолирани от холандската защита.

В класирането Франция остава лидер със 7 точки, но вече няма мачове до края. Холандия събра 6 т. и в последния кръг гостува на Германия, чийто отбор има 1 т. и със сигурност изпада в долната дивизия на новия турнир. И при успех или равенство "лалетата" ще се класират на 1/2-финал за сметка на "петлите".


В състава на домакините нямаше нито една промяна от успеха с 3:0 над Германия преди месец. Центъра на защитата беше съставен от Матийс де Лихт и Върджил ван Дайк. В атаката действаха Мемфис Депай, Райън Бабел и Стивън Бергвайн.

На мястото на контузения Пол Погба Дидие Дешан заложи на Стивън Н’Зонзи. В предни позици игра обичайното трио Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Оливие Жиру, чиято основна задача е да отваря свободни пространства за асовете на Атлетико Мадрид и ПСЖ.

Холандия започна мача много силно и още в самото начало Мемфис Депай намери Жоржиньо Вайналдум до точката за дузпата. Последва мощен шут на халфа на Ливърпул, но Юго Лорис се беше пласирал отлично и изби. Гостите отговориха с удар с глава на Антоан Гризман, който не затрудни Яспер Силесен.

Двубоят продължи да се развива на високо темпо и в 13-ата минута Депай стреля с по-слабия си ляв крак и Лорис улови. В средата на полувремето звездата на Олимпик Лион се отскубна сам срещу Лорис, но изстрелът му беше много неточен. Той обаче се намираше в засада, която беше маркирана със закъснение.

В 28-ата минута Бенжамен Павар отправи истински снаряд, но мерникът му изневери. Полувремето отиваше към нулево равенство, но в 44-ата минута трибуните на "Де Кайп" в Ротердам избухнаха. След центриране, необезпокояваният Стивън Н’Зонзи не успя да чисти добре. Рафаел Варан увисна и Райън Бабел стреля. Лорис изби, но при добавката Вайналдум не сбърка за 1:0 за Холандия!

След почивката световният шампион натисна, но Бабел с отличен пробив можеше да се разпише, ако но изстрелът му беше блокиран. След час игра Върджил ван Дайк засече с глава след корнер, но в аут. После "лалетата" продължиха да бъдат по-добрият отбор на терена и Дензел Дъмфрис стреля с глава, но Лорис изби. Последва нов удар на десния защитник на ПСВ Айндховен и отново вратарят беше на мястото си.

Лошият развой на мача накара Дидие Дешан да вземе мерки и в 65-ата минута той направи двойна смяна. Муса Сисоко и Осман Дембеле замениха съответно Блес Матюиди и Жиру. По-късно домакините спечелиха фаул на чудесна позиция. Зад топката застанаха Дейли Блинд и Депай. Първият я прескочи, последва шут по земя на нападателя, но Лорис отново беше на мястото си.

Секунди след това стражът отново спаси Франция след два удара на Депай. До края Депай оформи крайния резултат в 94-ата минута от дузпа. 

Холандия – Франция 2:0

Голмайстори: 2:0 Вайналдум (44), 2:0 Депай (90+4-д)

Холандия: Силесен, Дъмфрис, Де Лихт, Ван Дайк, Блинд, Де Роон, Де Йонг, Вайналдум (89-Вилхена), Бергвайн (86-Промес), Депай, Бабел (90-Аке)
Селекционер: Роналд Куман

Франция: Лорис, Павар, Кимпембе, Варан, Дин, Канте, Н’Зонзи (82-Ндомбеле), Матюиди (65-Сисоко), Гризман, Мбапе, Жиру (65-Дембеле)
Селекционер: Дидие Дешан

Ротердам, ст.: "Де Кайп"
Съдия: Антъни Тейлър
Жълти картони: Вайналдум (Холандия); Канте, Дин, Павар (Франция)