Президентът на Европейската футболна федерация (УЕФА) Александър Чеферин разкритикува зачестилите случаи на расизъм във футбола в последните месеци. Ръководителят на организацията описа феновете, които обиждат играчите на расова основа, като "шумни, агресивни и примитивни хора".

В последните месеци имаше два случая на расистки обиди към английски футболисти. Първо нападателят на "Челси" Калъм Хъдсън-Одой беше обиждан от феновете на "Динамо" (Киев) в мач от Лига Европа. След това в края на март в европейска квалификация между Черна гора и Англия в Подгорица обект на подобни обиди станаха Рахийм Стърлинг, Дани Роуз и отново Хъдсън-Одой.

След тези случаи някои мениджъри във Висшата лига призоваха съдиите да прекратяват мачовете от английското първенство, ако това стане. Президентът на УЕФА обясни, че на съдиите ще бъде напомнено, че могат да прибегнат до три действия в подобни случаи – да спрат, да отложат двубой или да го прекратят напълно.

"След зачестилите случаи в последните дни и месеци ние ще говорим със съдиите. Ще им обясним да са по-уверени и да не се страхуват да действат. Те знаят за расизма, но са хора и им е трудно да преценят кога да се намесят и кога не. Това е голяма стъпка, но говорим с тях и ги окуражаваме да са смели", каза Чеферин на конференция на "Уембли".

Според Чеферин, ако се случи мач да бъде спрян или прекратен, случаите на расизъм ще намалеят драстично. "Убеден съм, че при подобни случаи, ако един отбор и неговите фенове са ощетени, те (феновете) ще сритат задниците на тези, които обиждат."

Президентът на УЕФА смята, че 90% от хората по стадионите отиват да гледат срещата, защото обичат спорта. "Винаги се намира малка част, която обижда или е негативна. За съжаление тя винаги е по-шумната."

"Проблемът е голям за цяла Европа, не само на Балканите или в Източна Европа. Всички трябва да се борим с него", завърши президентът на УЕФА, цитиран от "Дневник".