ФИФА заведе искове в швейцарските съдилища в опит да възстанови 2 милиона швейцарски франка – пари, които били незаконно платени от бившия президент на централата Сеп Блатер на бившия президент на УЕФА Мишел Платини.

„ФИФА днес заведе дела в съответните швейцарски съдилища срещу бившия президент на Международната футболна централа Йозеф Блатер и бившия вицепрезидент на ФИФА Мишел Платини, търсейки решение на казуса с двата милиона франка, незаконно платени на г-н Платини през февруари 2011“, се казва в изявление на ФИФА.

Според централата, „подаръкът“ е определен като „незаконно плащане“, цитирайки решението на Швейцарския върховен съд. Блатер и Платини, които получиха забрана да се занимавата със спортна дейност през 2016 заради плащането, не бяха открити за коментар от Ройтерс. ФИФА обеща, че ако парите бъдат възстановени, финансовите средства и лихвите, начислени през последните осем години, ще бъдат изцяло разпределени за развитието на футбола, където първоначално е трябвало да инвестирани.

Блатер бе президент на Международната футболна централа между 1998 и 2015 година и в момента той изтърпява наказание извън спорта до 2022-а.