Прочутият футболен наставник Радомир Антич е единственият треньор, работил в трите испански гранда – Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Барселона. Сърбинът вчера почина на 71-годишна възраст от рак. Той записа златен дубъл с Атлетико през сезон 1995/1996.

Като футболист Антич игра в Реал Сарагоса от 1978 до 1980 г. и именно в този испански тим той стартира треньорската си кариера през 1988 г.

Първоначално той работи като асистент в Партизан Белград, след което се върна в Испания и остана в страната 16 години без почивка.

Реал потърси услугите на Антич през март 1991, след като Сарагоса се класира за Купата на УЕФА, докато “Кралският клуб” бе елиминиран от Купата на европейските шампиони от Спартак Москва на Олег Романцев в 1/4 финалите. След това поражение от поста в Реал бе изгонен великият Алфредо Ди Стефано.

В самия разгар на сезон 1991/1992 Реал водеше в класирането с осем точки преднина от Барселона, но на президента Рамон Калдерон не му харесваше как играе отборът. След домакинска победа над Тенерифе той показа вратата на сърбина и назначи на негово място спортния директор. В последния кръг Реал изпусна шампионската титла, губейки от… Тенерифе. След период в Овиедо Антич премина в Атлетико Мадрид, с който постигна най-големите си успехи. През сезон 1995/96 той спечели титлата в Испания, като направи този пробив не с грандовете Реал или Барселона. В редиците на “дюшекчиите” тогава бяха Любослав Пенев, Кико и Хосе Луис Каминеро, а плеймейкър бе Милинко Пантич, който Антич познаваше още от Партизан и който толкова силно искаше да играе в Испания, че бе готов да доплати за трансфера със свои средства. След края на сезона Радомир Антич бе удостоен с наградата на испанското списание „Дон Балон“ за „Треньор на годината в Испания“. Освен Примера дивисион, Атлетико спечели и Кралската купа на Испания, побеждавайки Барселона във финала. Въпреки че стана голмайстор на отбора за сезона с 16 попадения, Любослав Пенев бе трансфериран в Компостела, а за негов заместник бе привлечен аржентинецът Хуан Еснайдер.

Златният дубъл с Атлетико Мадрид стана за Антич пикът в кариерата му и засенчи всички негови неуспехи. През 2009 г. той се върна със спасителна мисия в Атлетико, но тимът изпадна в Сегунда дивисион. Сръбският специалист работи за кратко и в Барселона през 2003 г. На Световното първенство през 2010 г. неговата Сърбия победи Германия, но не успя да прескочи групата си, след като загуби от Австралия и Гана. Така или иначе, нито един треньор на националния отбор на Сърбия през 21 век не е бил толкова популярен, както него. На първия мач с Антич начело на Сърбия присъстваха 9 000 зрители, а на последния – 50 000 фенове. В края на краищата трябва да се почни, че такива хора като него наистина не е имало. Реал, Атлетико, Барса, това е престижен списък, който е почти невъзможно да се повтори и в който е още по-турдно да се повярва. /БГНЕС