Галерия

На хърватския остров Галешняк, известен с формата си на сърце, избухна пожар, след като там пристигнаха около 100 футболни запалянковци с факли, дошли да изразят подкрепа на хърватския отбор преди днешния четвъртфинал на Световното първенство по футбол между Хърватия и Русия, съобщиха хърватските медии.

Противопожарната служба в адриатическия град Задар потвърди, че в момента на избухването на пожара на острова е имало стотина души, които са евакуирани успешно. Пожарът е бил бързо потушен.

Запалянковците се събрали на необитаемия остров по призива на група във Фейсбук с идеята да изразят подкрепа на хърватския отбор със запалени факли и бенгалски огньове.

"Невероятно, но факт - някой е поканил над сто души да държат запалени факли на острова, обрасъл с гора. В сезона на пожарите. Истински късмет е, че участниците в това събитие бяха евакуирани на време и никой не пострада", се казва в съобщение на полицията. Опожарена е малка повърхност - 30 на 100 метра, съобщиха още полицията.

Същевременно хърватският президент Колинда Грабар Китарович и голяма група фенове пристигнаха в Сочи, където довечера ще се играе мачът. Планирано е тя да се срещне в Сочи с руския премиер Дмитрий Медведев, с когото ще обсъдят основни въпроси на търговско-икономическото и културно-хуманитарното сътрудничество между двете страни. Медведев и Граба Китарович ще гледат заедно мача довечера.