Шампионът Питсбърг започна ударно похода си към трета поредна титла в НХЛ, след като размаза Филаделфия със 7:0 на старта на плейофите. 

Пингвините изглеждаха колебливи на моменти през сезона, но сега показаха, че с тях отново трябва да се съобразяват. Те водят с 1-0 победи в серията и ще бъдат домакини и в мач №2. 

Суперзвездата Сидни Кросби се отчете с хеттрик, Джейк Генцъл добави попадение и 3 асистенции, а по веднъж се разписаха Евгени Малкин, Брайън Ръст и Карл Хагелин. Мат Мъри спаси 24 удара. 

„Това е само един мач. Няма значение дали сме спечелили със 7:0 или 1:0. Трябва в следващия двубой да сме още по-силни“ заяви Кросби, чийто тим вкара 3 гола в първата третина, а в средата на втората вече водеше с 5:0. 

Другите два мача от деня бяха на Запад, където домакините също спечелиха и дръпнаха с 1-0 в сериите. Уинипег обърна Минесота с 3:2 след голове на Патрик Лайне и Джо Мороу в третата част, за да постигне първия си успех в елиминациите в историята на франчайза. 

В същото време сензацията Вегас надви с 1:0 ЛА Кингс. Марк-Андре Флюри спаси всичките 30 удара към вратата си и записа 11-а суха мрежа в плейофите, а Шей Тиодор вкара в първата третина, което се оказа достатъчно за победата.