Сидни Кросби надмина Марио Лемьо в историята на Питсбърг, за да помогне на Пингвините да победят с 5:0 Филаделфия и да дръпна с 3-1 победи в серията от плейофите на НХЛ. Те ще могат да приключат всичко в следващия двубой, в който ще бъдат домакини. 

Кросби вкара 5-ия си гол в серията и излезе на върха по най-много точки в историята на Питсбърг в елиминациите със 173, като изпревари една от най-големите легенди в историята на играта. 

„Просто имах късмета да участвам в достатъчен брой мачове. По много други неща обаче, той ще остане недостижим” заяви Кросби. Мат Мъри спаси 26 удара за втората си суха мрежа в серията и Флайърс нямаха никакъв шанс. 

В същото време Тампа Бей победи Ню Джърси с 3:1 като гост и също дръпна с 3-1. Никита Кучеров се отчете с 2 шайби и асистенция, а освен това извади от игра най-добрият защитник на Дяволите Сами Ватанен с мощен бодичек в първата третина. 

На Запад Сан Хосе довърши Анахайм след 2:1 и затвори серията с 4-0. Томаш Хертъл вкара решаващия гол в средата на третата третина, а вратарят Мартин Джоунс отново бе солиден с 30 спасявания, за да могат Акулите да си осигурят сблъсък със сензацията Вегас в следващия кръг. 

Лидерът в Лигата Нешвил пък победи Колорадо с 3:2 и поведе с 3-1 преди да бъде домакин в следващия двубой. Предатърс дръпнаха с 3:0 и въпреки че Лавините върнаха две шайби в третата третина, не успяха да стигнат до обрат.