Хокеистите на Вашингтон Кепиталс са само на победа от мечтаната Купа Стенли, след като сразиха Вегас с 6:2 в мач №4 и дръпнаха с 3-1 в серията. Следващият двубой е в щата Невада, където Голдън Найтс ще опитат да останат в битката. 

Статистиката показва, че само веднъж до момента от 33 случая, когато един тим е имал подобен аванс във финал в НХЛ, той не е успял да вдигне отличието. Това се е случило през 1942, когато Торонто прави обрат срещу Детройт. Следват обаче 31 успеха за отборите с преднина от 3-1. 

Домакините вкараха 3 шайби в първата третина, като показаха отлична ефективност и не погледнаха назад. Ситуацията обаче можеше да бъде друга, ако при 0:0 и пред празната врата Джеймс Нийл от Вегас не бе стрелял в гредата. 

Шестима различни играчи вкараха за домакините, като Ти Джей Оши записа гол и 2 асистенции, Евгени Кузнецов се отчете с 4 паса, а Никлас Бакстрьом добави 3. Брейдън Холтби пък направи 28 спасявания. 

Столичани блокираха 26 удара на съперника, който доминираше и в третата третина намали пасива си на 2:4, но Михал Кемпни гарантира успеха с ново попадение за Вашингтон, а феновете започнаха да скандират "Искаме Купата!".