През последните дни нов трансферен слух взриви света на футбола. Мегазвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо в Ювентус.


На пръв поглед подобна сделка изглежда абсурдна и неслучайно повечето запалянковци го приемат като поредната доза измислици с цел за покачване на тиража.


Но нека размишляваме дали изразът: "Звездата на Юве Кристиано Роналдо" изглежда реален. Според Marca двата клуба преговарят за цена от 120 милиона евро. Никога в историята си "бианконерите" не са плащали такава сума за състезател. Още повече за 33-годишен футболист, макар и най-добрият на планетата за последните две години.


Преди 24 месеца мнозина не вярваха и Гонсало Игуаин да акостира в Торино срещу 90 млн. евро. Но ето, че Ел Пипита вече два сезона води атаката на "Старата госпожа". Подобна сделка ще е идеална и за двата европейски гранда. Реал ще вземе добра сума за обидения Кристиано, която може да се инвестира за негов заместник. От маркетингова гледна точка Юве ще избие парите за нула време.

Самото име на Роналдо гарантира спонсорски договори, продажба на тениски... Идва следващият въпрос: "Заплата от 30 млн. евро при условие, че най-скъпоплатеният футболист на италианския шампион Игуаин взима 7,5 млн. евро?".

Португалският ас безспорно е играч, който може да донесе така бленуваната Шампионска лига за Юве. Турнир, който генерира огромни приходи. Представете си настоящият отбор на "бианконерите" на върха на атаката с Роналдо вместо Игуаин. Единият е машина за голове в най-големите мачове, най-вече в турнира на богатите. Другият е машина за голове срещу Сасуоло, Удинезе, тук-там и срещу спящите колоси Милан и Интер. Кристиано би паснал като дялан камък в схемата на Ювентус при игра на контри. Точно там е най-голямата му сила. Подобно възнаграждение ще го удовлетвори и не бива да "взривява" "черно-бялата" съблекалня. Защото все пак говорим за петкратния носител на Златната топка. И бъдете сигурни, че хегемонът на Апенините може да си го позволи, даже и без приходите, които португалецът ще донесе на клуба.

Продължаваме. Той няма да генерира само финанси, трофеи. Този трансфер ще издигне Юве до нови висоти. До най-големите през последното десетилетие Реал и Барселона. Там, където е мястото на рекордьора по титли на Италия. И още – ако Кристиано наистина иска да напусне Реал, кое ще е по-подходящо място за него от "бианконерите"? ПСЖ все още не е отборът, който ще му гарантира борба за спечелване на Шампионска лига. Фактор, който е жизненоважен за португалеца в битката за №1 с Лео Меси. В Манчестър Сити? На "Етихад" могат да си го позволят, но едва ли Пеп Гуардиола ще го поиска, едва ли и самият Роналдо ще иска.

Остава завръщане в Манчестър Юнайтед. Това изглежда по-вероятна дестинация и от Юве. Присъствието на Жозе Моуриньо там обаче е голяма пречка. Двамата не са в добри отношения още от престоя им на "Сантиаго Бернабеу". Така Юве се превръща в перфектната опция за него.

И "Старата госпожа" ще спечели много. "Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо!". Фразата е много подходяща за Юве, защото кой друг футболист им е вкарвал повече голове в Шампионска лига? Риторичен въпрос. И накрая – как ли ще се почувства легендата Джанлуидиж Буфон. Подписва договор с ПСЖ, французите и италианците се падат помежду си в решителна фаза в най-силния клубен турнир в Европа. Филмът сме го гледали... Поживьом увидим.

Веселин Коларов, Gol.bg