Парма и Ювентус сътвориха истински спектакъл помежду си като в старите славни времена! Шампионите спечелиха на един от най-негостоприемните за тях стадиони – "Енио Тардини", с 2:1 и продължиха 100-вия си актив от началото на сезона в Серия "А".

В герой за "бианконерите" се превърна Марио Манджукич, който откри резултата още във 2-ата минута. След почивката хърватската звезда асистира с пета на Блес Матюиди (58). Между двата гола Жервиньо (33) изравни резултата, като през първото полувреме опитният африканец беше истински кошмар за защитата на хегемона.

Кристиано Роналдо пък не успя да вкара първия си гол за Юве в трети пореден мач. През по-голямата част от времето петкратният носител на Златната топка игра с аркада над окото.

Иначе сблъсъкът беше изключително интересен и Парма пропусна отлични възможности да направи пълен обрат след гола на Жервиньо. При 1:0 за Юве Лео Щулац нацели гредата, същото стори и Дъглас Коста в 72-ата минута.

В класирането торинци са лидери с пълен актив от 9 точки след 3 кръга, докато Парма има едва 1 т. В следващия кръг Ювентус е домакин на Сасуоло на 16 септември, а "дуковете" гостуват на Интер.


Треньорът на шампионите Макс Алегри за втори пореден мач се спря на схема 4-3-3. Дъглас Коста и Пауло Дибала отново седнаха на скамейката. В предни позиции действаха Федерико Бернардески, Марио Манджукич и голямата звезда Кристиано Роналдо. Хуан Куадрадо зае мястото на Жоао Кансело като десен защитник. Схемата на Парма също беше 4-3-3 и в атака играха Роберто Инглезе, Антонио Ди Гаудио и опитният Жервиньо.

Хегемонът на Ботуша поведе още във 2-ата минута. Хуан Куадрадо центрира от десния фланг и Симоне Якопони надскочи Марио Манджукич. Защитникът обаче не се ориентира добре и не успя да изчисти. Дебнещият хърватин се възползва от това простреля Луиджи Сепе от вратарското поле за 1:0!

Този момент не смути домакините и малко по-късно те пропуснаха златен шанс да изравнят. Жервиньо мина като на парад през защитата на Юве и нахлу в наказателното поле. Там Алекс Сандро с рисков шпагат успя да спре нападателя. Към топката обаче се засили Антонио Ди Гаудио. Той вече виждаше как изравнява, но Куадрадо с прекрасна намеса изби в последния момент.

"Бианконерите" отговориха с изстрел на Сами Кедира, който Сепе изби несигурно. Федерико Бернардески дебнеше за добавка, но се намираше в засада, която съдиите маркираха. След четвърт час игра Миралем Пянич извърши нарушение на опасна позиция. Зад топката застана Лео Щулац, който отправи великолепен шут и горната греда спаси Войсчех Счесни. После Бернардески шутира от фаул, но Сепе боксира.

В средата на полувремето Леонардо Бонучи засече хубаво с глава след корнер, но на сантиметри от целта. После Щулац пробва да изненада Счесни с мощно изпълнение от дистанция, но полякът изби. В 33-ата минута "дуковете" стигнаха до равенство. Масимо Гоби центрира от левия фланг, Роберто Инглезе едва докосна топката. Това обаче беше достатъчно, за да залъже Счесни и дебнещият Жервиньо с едно докосване вкара за 1:1! 

5 минути по-късно Парма можеше да направи пълен обрат. Щулац центрира от корнер, Инглезе засече с глава и Счесни улови, макар не много сигурно. В края на полувремето Кристиано Роналдо стреля отдалеч, но Сепе спаси без проблеми. В продължението домакините отново пропуснаха да поведат. Жервиньо се справи с Куадрадо, нахлу в наказателното поле и подаде към връхлитащия Лука Ригони. Той стреля от движение, но Счесни беше заел отлична позиция и изби.

Очаквано Юве натисна след подновяването на играта и пред Кедира се откри отличен шанс. Роналдо намери Алекс Сандро по фланга и бразилецът пусна пас по земя. Германският национал засече от движение, но в аут. В 54-ата минута пред Кристиано се откри нова възможност, но пак не уцели вратата. Португалската звезда се отличи и с чудесен пробив, но в решаващия момент Сепе изби топката от краката му.

В 58-ата минута Юве отново поведе. Сандро сви топката и пусна пас по зея към Манджукич. Той с пета продължи към Блес Матюиди, който с удар точно под горната греда се разписа за 2:1! В 72-ата минута шампионите можеха да сложат точка на спора. Резервата Дъглас Коста отправи великолепен шут, но гредата спаси Парма. До края не падна нов гол и шампионите спечелиха мача.

Парма – Ювентус 1:2

Голмайстори: 0:1 Манджукич (2), 1:1 Жервиньо (33), 1:2 Матюиди (58)

Парма: Сепе, Якопини, Алвеш, Галиоло, Гоби, Ригони (60-Деиола), Щулац, Бариля, Жервиньо (61-Да Крус), Ди Гаудио, Инглесе
Треньор: Роберто Д'Аверса

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Бонучи, Киелини, Сандро, Кедира (80-Дибала), Матюиди, Пянич (73-Джан), Бернардески (55-Коста), Роналдо, Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Ст.: "Енио Тардини"
Съдия: Даниеле Довери 
Жълти картони: Ригони (Парма); Пянич, Бернардески, Куадрадо (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sMPIyuND2XA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>