Дженоа изненадващо спря победната серия на италианския хегемон Ювентус.

В третия дебют на Иван Юрич начело на отбора, "грифоните" измъкнаха геройско 1:1 на "Алианц Стейдиъм" в Торино в среща от 9-ия кръг на Серия "А". Точката за гостите донесе Даниел Беса с гол в средата на второто полувреме. Преди това Кристиано Роналдо (18) беше дал преднина на шампионите, с което се превърна в първия футболист в Топ 5 на европейските първенства с 400 попадения.

Но и това помогна на Юве, който очевидно беше подценил мача и мислеше повече за предстоящото гостуване на Манчестър Юнайтед във вторник. В класирането "бианконерите" остават лидери с 25 точки, но Наполи може да събере 21 и да съкрати изоставането си, ако по-късно победи като гост Удинезе.

Освен това торинци няма да успеят да подобрят и рекорда на Рома за най-силен старт в историята на калчото от 10 поредни успеха. Също така е за отбелязване, че това беше първи мач за Кжищоф Пиатек без гол, но това по никакъв начин не попречи на Дженоа. 


Треньорът на шампионите Макс Алегри избра схема 4-3-3 за мача. Леонардо Бонучи изведе Юве с капитанската лента. В предни позиции играха голямата звезда Кристиано Роналдо, Марио Манджукич и Хуан Куадрадо. Във втора поредна среща Родриго Бентанкур започна титуляр, а Меди Бенатия смени Джорджо Киелини. Той получи почивка преди гостуването на Манчестър Юнайтед в Шампионска лига.

Атаката на Дженоа поведе голямата сензация Кжищоф Пиатек. Полският национал има 9 гола в 7 мача от старта на сезона в Серия "А" и изумителното му представяне вече привлече погледа на "старата госпожа". От началото на кампанията няма мач, в който 23-годишното острие да не се е разписало, а срещу Фрозиноне и Сасуоло беше точен по два пъти.

Юве притисна съперника още от самото начало на мача, но гостите бяха добре групирани и демонстрираха, че няма да излязат отчаяни на "Алианц Стейдиъм". В 10-ата минута Миралем Пянич с пас в коридор изведе Кристиано Роналдо. Той с великолепен финт се освободи от Доменико Кришито, но ударът му беше слаб и Йонуц Раду спаси.

В 14-ата минута петкратният носител на Златната топка отново пропусна да се разпише. Жоао Кансело пусна пас отдясно към Хуан Куадрадо. Той центрира на близката греда, където Роналдо засече с глава. Страничният стълб обаче спаси гостите. След това Кристиано пробва неуспешна добавка от трудна позиция.

В 18-ата минута португалската звезда все пак откри резултата. Той се възползва от неразбирателство между Кристиан Ромеро и Кжищоф Пиатек, който често се връщаше в защита. Двамата не съумяха да изчистят след пробив на Кансело и Роналдо на метър пред опразнената врата нямаше как да сбърка за 1:0! По-късно вратарят спаси шут на португалския ас.

После шампионите владееха топката спокойно и чакаха нова голова възможност. След малко повече от половин час игра Кристиано стреля от дистанция, но покрай целта. В края на полувремето Ромуло пробва далечен изстрел, който излезе в аут. Втората част започна с пас на Алекс Сандро успоредно на голлинията. Там обаче  Роналдо и Марио Манджукич си попречиха и гол не падна.

В 53-ата минута Пиатек можеше да продължи головата си серия от началото на сезона след далечен удар. Топката тупна коварно пред Войсчех Счесни, но вратарят все пак успя да избие. Това беше и първото сериозно положение за гостите от старта на мача. По-късно полският стрелец изпревари Леонардо Бонучи при корнер, но ударът му с глава не беше добър.
 
И в 67-ата минута Дженоа изравни. Кристиан Куаме центрира във вратарското поле, където Даниел Беса изпревари Бонучи и с глава възстанови равенството – 1:1!  Юве веднага се втурна в предни позиции и Кристиано пропусна да засече пас на Сандро. Шут на Миралем Пянич пък мина покрай целта.

В 76-ата минута резервата Пауло Дибала засече от чиста позиция, но и той не уцели вратата. До края не падна гол и Дженоа измъкна точка от Торино.

Ювентус – Дженоа 1:1

Голмайстори: Роналдо (18), 1:1 Беса (67)

Ювентус: Счесни, Сандро, Бенатия, Бонучи, Кансело, Матюиди (71-Дибала), Бентанкур, Пянич, Куадрадо (58-Коста), Роналдо, Манджукич (81-Бернардески)
Треньор: Макс Алегри

Дженоа: Раду, Бираски, Ромеро, Кришито, Перейра (80-Гюнтер), Лазович, Ромуло, Сандро, Беса (82-Хилйемарк), Куаме (85-Пандев), Пиатек
Треньор: Иван Юрич

Торино, "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Федерико Ла Пена
Жълти картони: Бенатия (Ювентус); Ромеро, Кришито (Дженоа)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/fHoVExsG9OM" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>