Италианският хегемон Ювентус си осигури участие на 1/8-финалите в Шампионска лига за пети пореден сезон. Това стана факт след трудна победа с 1:0 над Валенсия в Торино.

Единственият гол в мача отбеляза Марио Манджукич в 59-ата минута след отлична асистенция на Кристиано Роналдо. Иначе мачът на "Алианц Стейдиъм" беше равностоен и гостите имаха своите шансове, но не успяха да се възползват.

С успеха Юве събра 12 точки, докато "прилепите" остават с 5 т и отиват в Лига Европа. На 2-ра позиция е Манчестър Юнайтед с 10 т., Йънг Бойс е на дъното с 1 т. В последния кръг Юве гостува в Швейцария, а Валенсия приема "червените дяволи" на "Местая". И единствената въпросителна е кой ще спечели групата - италианците или англичаните.


Треньорът на италианския хегемон Макс Алегри се върна към схема 4-3-3, след като в последния кръг в Серия "А" срещу СПАЛ Ферара (2:0) заложи на 4-4-2. Получилите почивка в събота Войсчех Счесни, Джорджо Киелини, Жоао Кансело и Пауло Дибала започнаха титуляри. Същото се отнасяше и за Блес Матюиди, който във въпросната среща се появи от пейката.

На вратата на Валенсия застана Нето. Бразилецът два сезона беше резерва на легендата Джанлуиджи Буфон в Торино. В атака действаха Родриго и Санти Мина, който за последните 5 мача във всички турнири имаше 6 гола, включително и два в Шампионска лига при 3:1 над Йънг Бойс.

Мачът започна с мощни удари на Кристиано Роналдо. Първият излезе в аут, а вторият добре пласиралият се Нето успя да избие. После Марио Манджукич на два пъти имаше претенции за дузпа, но те не бяха уважени от главния съдия от Шотландия Уилям Кълъм.

В средата на полувремето Ювентус вдигна темпото. Пауло Дибала демонстрира отличен поглед и изведе Алекс Сандро по лявото крило. Бразилският национал центрира към Роналдо, който засече, но на сантиметри от целта. Валенсия отговори с 28-ата минута, когато Даниел Вас стреля, но покрай вратата.

В самия край на полувремето "прилепите" не поведоха като по чудо. Муктар Диакаби засече мощно с глава след изпълнение на корнер и Войсчех Счесни с чудесна намеса с лявата ръка изби.

В 59-ата минута логичното се случи и Юве поведе. Жоао Кансело с хитър пас намери Роналдо. Петкратният носител на Златната топка се подигра с Габриал Паулища и пусна пас успоредно на голлинията. Там дебнещият Марио Манджукич нямаше как да сбърка и с едно докосване преодоля Нето за 1:0!

Валенсия вкара 120 секудни по-късно. След центриране от фаул Диакаби засече във вратата на Счесни, но игра с ръка, което не беше подминато от съдията и голът не беше зачетен. В 68-ата минута Дибала стреля точно под горната греда, но Нето изби. По-късно Кристиано засече с глава от корнер, но отново вратарят спаси.

До края не падна нов гол и Юве спечели с 1:0.

Ювентус – Валенсия 1:0

Голмайстор: 1:0 Манджукич (59)

Ювентус: Счесни, Алекс Сандро (46-Куадрадо), Киелини, Бонучи, Кансело, Матюиди, Пянич, Бентанкур, Дибала (79-Коста), Роналдо, Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Валенсия: Нето, Гая, Диакаби, Паулища, Вас, Парехо, Кондогбиа (72-Солер), Гуедес, Коклен, Мина (67-Батшуай), Родриго (46-Гамейро)
Треньор: Марселино

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Уилям Кълъм (Шотландия)
Жълти картони: Бентанкур, Куадрадо, Матюиди (Ювентус); Гая, Кондогбия, Диакаби, Гедеш, Батшуай (Валенсия)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/H1NV8JMLaEM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>